2.9 C
București
marți, noiembrie 30, 2021

Banking & Servicii financiare – Cutremur total în România. Va fi prăpăd pentru cei care stau la bloc. Cine va plăti dublu – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

... Preţul de livrare a energiei termice din centrale de cogenerare este luat în considerare la formarea preţului local al energiei termice livrate de operatorul SACET, care înglobează pe lângă acest preţ şi preţul de producere în centralele termice ale operatorului SACET (altele decât cele pentru care s-a emis decizia de preţ astăzi)... Explicația ANRE pentru creșterea prețurilor „Aceste creşteri se datorează unei creşteri medii a preţului gazelor, de circa +120% pentru gaze naturale livrate din reţeaua de distribuţie.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat joi scumpirea gigacaloriei livrate de toate CET-urile din România. Conform informațiilor, cele mai mari creşteri cu căldura au fost înregistrate în orașe precum Oradea, Arad şi Bârlad, acolo unde prețul aproape s-a dublat. Nici Bucureștiul nu este departe după creșterile de 86.8%.

ANRE a scumpit căldura peste tot în România

Mai mult, conform informațiilor, acesta nu este însă prețul final plătit de populaţie. El reprezintă doar preţul la care centrala livrează agentul termic. Mai mult, peste acesta se adaugă tarifele de transport şi distribuţie. Conform informațiilor, din preţul final primăriile decid care sunt subvenţiile acordate populaţiei din România, în funcție de disponibilitățile fiecăruia.

Ce prețuri are căldura în România

Agentul termic livrat de SC Rulmenţi SA Bârlad se scumpeşte cu 96%, de la 158 de lei la 310 lei.

Termoficare Oradea va livra gigacaloria cu o majorare de 95%, de la 160 lei la 313 lei.

CET Arad cu 95% în plus, de la 163 la 318 lei.

Alte creşteri mari de preţuri vor fi la Moderncalor Botoşani – 94%;

Thermoenergy Group Bacău, Electroenergy Sud Giurgiu şi Bepco Braşov, 87% în cazul fiecărei centrale;

Vest Energo CET Militari, CET Griviţa, Enet Focşani – 86% fiecare.

Cele mai mici scumpiri sunt la CET Craiova (21%) şi CET Govora (22%).

Căldura se scumpește și în București

Pentru București, ANRE a aprobat o majorare cu 86,58% a preţului gigacaloriei produse de Electrocentrale Bucureşti (Elcen), de la 176,55 lei la 329,41 lei.

Explicația ANRE pentru creșterea prețurilor

„Aceste creşteri se datorează unei creşteri medii a preţului gazelor, de circa +120% pentru gaze naturale livrate din reţeaua de distribuţie, de +140% a preţului gazelor naturale livrate din reţeaua de transport şi cu circa +23% a preţului cărbunelui, faţă de valorile luate în calcul pentru bonusul şi preţurile energiei termice valabile până la 31 octombrie 2021″, a explicat ANRE.

De asemenea, preţul certificatelor de dioxid de carbon care trebuie cumpărate de producători a crescut cu 45% faţă de preţul luat în calcul la ultima ajustare de bonus şi preţ al energiei termice.

„Facem precizarea că preţurile de livrare a energiei termice din centralele de cogenerare aprobate nu sunt preţurile de furnizare a energiei termice către populaţie. Preţul de livrare a energiei termice din centrale de cogenerare este luat în considerare la formarea preţului local al energiei termice livrate de operatorul SACET, care înglobează pe lângă acest preţ şi preţul de producere în centralele termice ale operatorului SACET (altele decât cele pentru care s-a emis decizia de preţ astăzi), precum şi tarifele de transport şi distribuţie a energiei termice. Acest preţ local se transmite spre avizare la ANRE, după care se aprob゠de Consiliul local al UAT.

De asemenea Consiliul local al UAT are în atribuţii şi aprobarea preţului local pentru populaţie rezultat prin diminuarea preţului local cu valoarea subvenţiei acordate în funcţie de posibilităţile bugetului local, potrivit legii”, mai spun reprezentanţii ANRE.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!