Pe 16 mai, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a transmis că au fost verificate 11 operatorii economici financiari bancari care activează pe teritoriul României.
ANPC a identificat fapte contravenționale, respectiv practici comerciale înșelătoare săvârșite de aceștia cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat și 75% dobândă. Prin aceasta modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă.
La ce trebuie să fie atenți românii?
Avocatul Adrian Cuculis a precizat la ce să fie atenți românii care au credite mai mari de 10 ani.
„Este pentru prima data când se confirmă la nivel central, adică ANPC, ceea ce am scris în urma cu 4 ani de zile. REECHILIBRAREA graficului de rambursare!! Asta înseamnă că pentru cei mai mulți dintre voi, dacă s-ar reechilibra graficele de rambursare ar presupune ca ați avea creditele ÎNCHISE deja, ajunse la final.
Băncile v-au luat 80% dobânda şi 20% principal, iar după 15 ani de plată dintr-un credit luat pe 30 de ani, daca ați vrea să achitați acum integral, ați avea de plată aproape aceeași suma pe care ați împrumutat-o.
Ceea ce a constatat ANPC astăzi are înrâurire cu TOATE CONTRACTELE de credit și mai ales cele în monedă străină. O să revin cu toate datele și ceea ce aveți de făcut!!”, a zis avocatul Adrian Cuculis.
Ce spune președintele ANPC?
„Dacă fie și unui singur consumator i-a fost dată întreaga viață peste cap, ca urmare a dorinței acestuia de a-i fi mai bine, suntem obligați să îi fim alături. În cazul de față, este vorba despre un număr foarte mare de consumatori ce au devenit peste noapte susținători ai unui întreg sistem bancar și mai puțin ai lor înșiși.
Să realizezi că, la jumătatea contractului de împrumut, nu ai făcut altceva decât să plătești dobânzi și foarte puțin din credit, este o povară mare pe umerii debitorilor. Dacă lucrurile ar fi fost echilibrate, într-un mod rațional și în favoarea consumatorilor, probabil multe familii, astăzi, nu ar mai trăi o dramă financiară.
Sub aceste aspecte, astăzi sancționate de către Autoritatea noastră, par să se ascundă și interese de grup, și o atitudine cartelară. Vom transmite și Consiliului Concurenței cele constatate de către colegii noștri pentru a face și dânsii o analiză a întregii situații.
Dacă există sedii elegante, cămătăria poate avea alt nume. În perioada imediat următoare voi emite ordine de încetare a acestor practici și suntem pregătiți inclusiv de o luptă în instanță pentru miile de consumatori astăzi îngenuncheați de povara ratelor”, este mesajul transmis de Horia Constantinescu, președintele ANPC.
Cele 11 bănci sancționate de ANPC
Iată care sunt cele 11 bănci amendate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) pentru practici comerciale înșelătoare cu privire la modul de calcul al ratelor:
- ING Bank
- First Bank
- Credit Europe Bank
- OTP Bank
- Alpha Bank
- Banca Transilvania
- Raiffeisen Bank
- BCR
- Patria Bank
- Unicredit Bank
- BRD Groupe Societe Generale
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).