26.8 C
București
joi, septembrie 29, 2022

Banking & Servicii financiare – Dan Suciu, despre prețurile la energie și carburanți: Dacă nu erau compensate, am fi avut o inflație de 20% – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

„Din păcate, nu se pot schimba mai radical ţinând cont de preţurile la energie, care continuă să fie principalul factor inflaţionist (…) Preţurile la energie şi combustibili sunt cele care influenţează inflaţia”, a afirmat Suciu.

Potrivit acestuia, în cazul în care autoritățile nu ar fi compensat prețurile la carburanți și la energie, atunci inflația ar fi trecut de 20%.

Referitor la momentul în care inflația ar putea scădea, purtătorul de cuvânt al BNR susține că de abia la finalul acestui an se va remarca o scădere, iar aceasta ar putea să se apropie de prognoza de 13,9...

Dan Suciu confirmă faptul că România se află într-o situație fără precedent din punct de vedere al inflației. Pe de altă parte, el a subliniat faptul că preţurile la energie şi combustibili sunt cele care influenţează inflaţia, iar acesta este și motivul pentru care s-au luat măsuri în acest sens.

Totodată, acesta a mai precizat că puseul inflaţionist nu pare să mai crească, iar tendinţa se schimbă uşor. „Din păcate, nu se pot schimba mai radical ţinând cont de preţurile la energie, care continuă să fie principalul factor inflaţionist (…) Preţurile la energie şi combustibili sunt cele care influenţează inflaţia”, a afirmat Suciu.

Dan Suciu, despre compensarea prețurilor la energie și carburanți

Purtătorul de cuvânt al BNR a fost întrebat dacă există o estimare a sumelor care se compensează. în acest sens, Suciu a afirmat că nu există așa ceva, însă există estimări referitoare la inflație.

Potrivit acestuia, în cazul în care autoritățile nu ar fi compensat prețurile la carburanți și la energie, atunci inflația ar fi trecut de 20%. Având în vedere cifrele actuale, Dan Suciu susține că decizia Guvernului a fost una cât se poate de corectă.

„Nu. Noi avem în schimb o estimare a inflaţiei, cât ar fi fost dacă nu ar fi fost compensate aceste preţuri. Am fi avut o inflaţie de 20%, ar fi trecut cifra de 20%. Deci, din perspectiva aceasta a temperării inflaţiei, a fost o decizie bine-venită, nu avem estimarea de costuri”, a mai afirmat Suciu.

Când ar putea scădea inflația în România?

Referitor la momentul în care inflația ar putea scădea, purtătorul de cuvânt al BNR susține că de abia la finalul acestui an se va remarca o scădere, iar aceasta ar putea să se apropie de prognoza de 13,9.

El a explicat și motivele pentru care inflația va scădea. Dan Suciu susține că evoluția nu va fi neapărat una spectaculoasă, în ceea ce privește prețurile, însă schimbări vor fi remarcate. Pe de altă parte, el a explicat că de abia de anul viitor, dacă nu vor mai existe tensiuni la prețurile de energie, inflația va coborî radical.

„Inflația va coborî. Va începe să coboare. Asta nu înseamnă că vom avea neapărat o evoluție spectaculoasă a prețurilor. Dar, comparativ cu anul trecut, inflația va coborî, prețurile vo fi cu creșteri mici față de anul trecut. Vom avea o inflație care coboară destul de radical în perioada anului viitor. Asta dacă nu vom avea tensiuni semnificative și suplimentare pe prețurile la energie”, a mai explicat Dan Suciu.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!