26 C
București
sâmbătă, mai 21, 2022

Banking & Servicii financiare – De 18 ani în NATO – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Pe 29 martie 2004, România a depus instrumentele de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice.

Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO.

România, în 1994, a fost primul stat din Europa Centrală şi de Est care a aderat la Parteneriatul pentru Pace.

Pe 29 martie 2004, România a depus instrumentele de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO.

România, în 1994, a fost primul stat din Europa Centrală şi de Est care a aderat la Parteneriatul pentru Pace.

Mai târziu, România a fost invitată să adere la Alianţa Nord-Atlantică la Summit-ul NATO de la Praga din noiembrie 2002, împreună cu alte şase state: Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia şi Slovenia.

NATO este o alianţă politico-militară, înfiinţată prin Tratatul Atlanticului de Nord semnat la Washington la 4 aprilie 1949 de SUA, Canada şi 10 state europene

În prezent, NATO cuprinde 30 de state membre din Europa şi America de Nord. Cel mai recent membru fiind Republica Macedoniei de Nord, care s-a alăturat Alianţei pe 27 martie 2020.

Pe baza unei propuneri legislative, începând cu anul 2005, Ziua NATO în România se celebrează în prima duminică a lunii aprilie.

NATO reprezintă garanţii de securitate solide pentru investiţii şi dezvoltare

Aderarea la NATO a transmis un mesaj clar de alăturare la valorile democratice, economice şi sociale euro-atlantice, după perioada incertă post-comunistă. În al doilea rând, a reprezentat garanţii solide de securitate pentru investiţii străine şi dezvoltarea ţării. Pentru armată, a însemnat modernizarea şi participarea la misiuni internaţionale. România a rotit peste 50.000 de militari în conflictele de pe glob, unde a cheltuit peste 4 miliarde de lei. Peste 30 de militari au murit iar alţi aproximativ 100 au rămas cu răni grave. În acest moment, ţara noastră are dislocaţi peste 500 de militari în misiuni externe.

Ce face Alianţa pentru creşterea securităţii?

După 2014, Federaţia Rusă a devenit tot mai agresivă. În urmă cu un an, simula un atac asupra sudului Ucrainei, iar pe 24 februarie 2022, acesta chiar s-a întâmplat. În acest moment, în România sunt peste 3.000 de militari aliaţi. Avem un grup de luptă american, cu peste 1.500 de militari, la Mihail Kogălniceanu. Tot acolo sunt şi elemente ale Forţei de Reacţie Rapidă a NATO, compusă din 500 de militari francezi şi 300 belgieni. Aceasta se va transforma, până la finalul anului, într-un corp de luptă cu Franţa naţiune cadru.

Tot în baza de la Kogălniceanu sunt dislocate aeronave Eurofighter italiene şi germane, iar la Feteşti F-16 americane. La acestea se adaugă Scutul antirachetă de la Deveselu, unde este sistemul Aegis Ashore, Centrul de excelenţă Humint de la Oradea, detaşamentul de drone MQ-9 Reaper de la Câmpia Turzii

Totodată, pentru contracararea ameninţărilor de la est, aliaţii au construit patru structuri de comandă pe teritoriul României: Corpul Muntinaţional Sud Est (Sibiu), Divizia multinaţională şi Unitatea de Integrare a Forţelor NATO (Bucureşti) şi Brigada Multinaţională (Craiova).

Regulat, nave din ţări membre NATO intră în Marea Neagră pentru a garanta libertatea circulaţiei şi a participa la misiuni comune cu cele româneşti.

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (monitorulapararii.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!