3 C
București
marți, noiembrie 12, 2024

Banking & Servicii financiare – De ce inflaţia continuă să crească în Germania şi se menţine ridicată în Ungaria, dar scade în Cehia şi ar putea atinge cel mai redus nivel din doi ani în SUA? – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

„În plus, măsurile de susţinere introduse de guvern în 2022 au drept rezultat un efect de bază ce creşte rata actuală a inflaţiei“.

În Ungaria, marii producători de alimente au avut un an profitabil, însă inflaţia de pe plan local se menţine la un nivel extrem de ridicat.

Se estimează că preţurile au urcat cu 0,3% în termeni lunari în iunie, faţă de 0,1% în mai, însă cifra anuală va fi „ajutată“ de aşa-numitele efecte de bază, în condiţiile în care scumpirile extrem de dramatice din iunie 2022 nu vor mai fi incluse în calcule.

Ultimele date ale biroului de statistică german arată că inflaţia din Germania şi-a reluat creşterea în iunie. Ce se află în spatele scumpirii traiului în cea mai mare economie europeană şi va fi aceasta de durată? se întreabă thelocal.de.

Potrivit experţilor, creşterea din iunie se datorează preţurilor extrem de ridicate ale alimentelor: consuma­torii resimt scumpirile din supermar­keturi de ceva vreme, iar ultimele cifre nu oferă prea multe motive de speranţă. Totuşi, şi măsurile de susţinere financiară introduse în luna iunie a anului trecut ar putea juca un rol în avansul inflaţiei.

„Mâncarea continuă să fie cel mai puternic driver al preţurilor“, ex­plică Ruth Brand, preşedinte al biroului federal de statistică al Germaniei. „În plus, măsurile de susţinere introduse de guvern în 2022 au drept rezultat un efect de bază ce creşte rata actuală a inflaţiei“.

O veste bună este însă că creş­terea recentă a inflaţiei ar putea fi doar un episod temporar, experţii aş­teptându-se ca rata să-şi reia trendul descendent în viitorul apropiat.

În Ungaria, marii producători de alimente au avut un an profitabil, însă inflaţia de pe plan local se menţine la un nivel extrem de ridicat. Daily News Hungary analizează ce se află în spatele acestui fenomen negativ.

Conflictele dintre retaileri şi marii jucători din industria alimen­tară sunt în creştere. Retailerii sunt într-o situaţie dificilă, în timp ce marile companii de alimente au avut un an profitabil.

Banca centrală a Ungariei spune că inflaţia generată de goana după pro­fituri a făcut ca preţurile să creas­că mai mult decât este justificat de costurile ma mari. Dacă firmele au ocazia, acestea vor majora preţurile mai mult decât se justifică o astfel de mişcare.

Companiile au trecut costurile mai mari mai departe către consuma­tori, făcând totul din sectorul de retail mai scump.

Scumpirea energiei în 2022 va continua să aibă un impact.

Rămâne de văzut cât din creş­terea costurilor va putea fi absorbită de către producători şi cât va fi trans­ferată mai departe către retai­leri, aflaţi sub presiune din toate părţile.

Orice povară suplimentară, orice intervenţie de reglementare va perturba cursul obişnuit al afacerilor, afectând astfel relaţia dintre jucătorii din industrie.

Cehia în schimb a consemnat o scădere a inflaţiei în iunie, un prag important în condiţiile în care inflaţia a scăzut sub 10% pentru prima dată din ianuarie 2022, notează praguemorning.cz.

Analiştii pun declinul pe seama unei comparaţii cu cifrele de anul trecut şi influenţei coroanei puternice, dublată de o cerere mai mică.

În SUA, inflaţia este aşteptată să fi coborât la cel mai redus nivel din peste doi ani în iunie, potrivit Financial Times.

Se estimează că preţurile au urcat cu 0,3% în termeni lunari în iunie, faţă de 0,1% în mai, însă cifra anuală va fi „ajutată“ de aşa-numitele efecte de bază, în condiţiile în care scumpirile extrem de dramatice din iunie 2022 nu vor mai fi incluse în calcule.

 

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!