6.3 C
București
vineri, ianuarie 28, 2022

Banking & Servicii financiare – Economia României a avut una dintre cele mai mici creşteri economice din UE în T3/2021 faţă de T2/2021, dar faţă de acelaşi trimestru de anul trecut a fost în topul creşterilor. În dinamica an/an, cea mai mare creştere economică a fost înregistrată de Croaţia, a cărei economie a crescut cu 15,5%, şi de Grecia (+13,4%) – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

A fost una dintre cele mai slabe evoluţii din Uniunea Europeană însă, în dinamica an/an, creşterea economică de 8,1%, tot pe date ajustate, plasează România pe locul şase în topul european al creşterii PIB. „Datele confirmă normalizarea dinamicii anuale a economiei interne în T3, evoluţie influenţată de disiparea efectului bază şi de suprapunerea şocurilor din sfera ofertei, într-un context dominat de persistenţa pandemiei şi de tensiunile politice.” În dinamica an/an...

La polul opus, economia Slovaciei a crescut cu doar 1,3% an/an în T3/2021, iar economia Spaniei cu 0,4%.

Economia României a crescut, trimestru la trimestru, cu 0,4% pe datele ajustate sezonier şi publicate de Eurostat, biroul european de statistică. A fost una dintre cele mai slabe evoluţii din Uniunea Europeană însă, în dinamica an/an, creşterea economică de 8,1%, tot pe date ajustate, plasează România pe locul şase în topul european al creşterii PIB.

Creşterea economică din primele trei trimestre în dinamica anuală a fost determinată, în opinia lui Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică de la Banca Transilvania, de redeschiderea economiei şi de nivelul redus al costurilor reale de finanţare. În T3 creşterea economică s-a normalizat, mai scrie economistul.

„Datele confirmă normalizarea dinamicii anuale a economiei interne în T3, evoluţie influenţată de disiparea efectului bază şi de suprapunerea şocurilor din sfera ofertei, într-un context dominat de persistenţa pandemiei şi de tensiunile politice.”

În dinamica an/an, cea mai mare creştere economică a fost înregistrată de Croaţia, a cărei economie a crescut cu 15,5%, şi de Grecia (Ă13,4%). La polul opus, economia Slovaciei a crescut cu doar 1,3% an/an în T3/2021, iar economia Spaniei cu 0,4%. Nicio ţară euro­pea­nă nu a înregistrat scădere economică în T3/2021 faţă de T3/2020.

Nici în dinamica trimestrială economiile europene nu au înregistrat scăderi. Faţă de T2/2021, PIB-ul Austriei a crescut cu 3,8%, cel mai mult din Uniunea Europeană, iar economia Franţei s-a dilatat cu 3%. PIB-ul Lituaniei, pe de altă parte, a stagnat, cea mai slabă evoluţie din UE, în vreme ce economia Slovaciei a crescut cu 0,37%.

Economia Ro­mâniei a crescut cu 0,4% tri­mes­tru/trimestru, a treia cea mai slabă evoluţie din Uniunea Europeană.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!