12.7 C
București
miercuri, octombrie 5, 2022

Banking & Servicii financiare – Eurostat: România a înregistrat cel mai mare avans economic din UE pentru începutul lui 2022 – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Astfel, potrivit datelor publicate de Eurostat, în primele trei luni ale acestui an Produsul Intern Brut al Uniunii Europene a înregistrat o creştere de 0,4%, comparativ cu trimestrul precedent.

PIB-ul UE a înregistrat un avans De cealaltă parte, în zona euro, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere de 0,3% în primul trimestru al acestui an faţă de trimestrul precedent.

Sursa citată preciza faptul că economia României a crescut cu 5,2% în primul trimestru al acestui an faţă de trimestrul precedent, în timp ce faţă de perioada similară a anului trecut avansul consemnat a fost de 6,5%.

Eurostat a publicat o estimare preliminară referitoare la evoluția economiei europene. Dacă pentru Europa lucrurile nu arată foarte bine, pentru România, cifrele sunt optimiste.

Astfel, potrivit datelor publicate de Eurostat, în primele trei luni ale acestui an Produsul Intern Brut al Uniunii Europene a înregistrat o creştere de 0,4%, comparativ cu trimestrul precedent.

În ceea ce privește situația din România, datele Eurostat arată că țara noastră a avut cea mai mare creştere economică din UE, cu un avans de 5,2%.

PIB-ul UE a înregistrat un avans

De cealaltă parte, în zona euro, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere de 0,3% în primul trimestru al acestui an faţă de trimestrul precedent. Eurostat precizează că la rândul său, în aceeaşi perioadă, Produsul Intern Brut al SUA a scăzut cu 0,4%.

Făcând o comparație cu primul trimestru al anului trecut, PIB-ul ajustat sezonier a crescut cu 5,1% în zona euro şi cu 5,2% în Uniunea Europeană. Și de această dată România a fost fruntașă. Țara nostră a înregistrat un avans de 6,5% și se numără printre statele cu cea mai puternică creştere economică, alături de Portugalia (11,9%), Polonia (9,1%), Austria (8,7%), Ungaria (8%) şi Danemarca (6,8%).

Menționăm faptul că datele publicate de Eurostat sunt similare și cu cele publicate de anterior de Institutul Naţional de Statistică. Sursa citată preciza faptul că economia României a crescut cu 5,2% în primul trimestru al acestui an faţă de trimestrul precedent, în timp ce faţă de perioada similară a anului trecut avansul consemnat a fost de 6,5%.

INS, despre creșterea economiei românești

„Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului intern brut pentru trimestrul I 2022 cât şi a schimbării modelului aplicat pentru ajustarea sezonieră în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul IV 2021, publicată în comunicatul de presă nr. 85 din 8 aprilie 2022.

Astfel: rezultatele trimestrului I 2021, comparativ cu trimestrul IV 2020, au fost revizuite de la 101,9% la 101,1%; rezultatele trimestrului II 2021, comparativ cu trimestrul III 2020, au fost revizuite de la 101,6% la 103,3%; rezultatele trimestrului III 2021, comparativ cu trimestrul II 2021, au fost revizuite de la 100,4% la 97,1%; rezultatele trimestrului IV 2021, comparativ cu trimestrul III 2021, au fost revizuite de la 99,9 la 101,0%”, se precizează în comunicatul INS.

La rândul său, la începutul lunii mai, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a revizuit în scădere cu 1,4 puncte procentuale, la 2,9%, estimarea de creştere a economiei româneşti pentru acest an, de la 4,3% cât previziona anterior.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!