22.1 C
București
joi, iunie 30, 2022

Banking & Servicii financiare – Florin Cîţu, fost premier şi lider PNL: Esenţa unei măsuri de amânare a ratelor la bancă este cine suportă costul – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Se împarte costul pe cetăţeni şi pe sistemul bancar, se împarte la 3 şi cu statul român? Eu nu ştiu dacă băncile pot să amâne împrumuturile fără să facă provizioane, pentru că atunci, în 2020, această decizie a fost la nivelul Uniunii Europene Dar dacă s-a ajuns la o decizie - şi nu am de ce să nu îl cred pe preşedintele PSD Ciolacu, că deja e o decizie atunci oamenii ar trebui să aştepte că de luni această măsură este implementată“, a spus fostul premier Florin Cîţu.

Problema este alta, că suntem într-un mediu în care dobânzile cresc şi atunci e complicat să spui că amâni ratele pentru 9 luni de zile, când dobânzile cresc de la o lună la alta, Banca Naţională tocmai cu dobânzile cu 0, 5 puncte procentuale.

Eu cred că va creşte acest acest pas, poate nevoie de 0.75, poate 1 data viitoare, când inflaţia deja ajunge la două cifre şi se pare că Banca Centrală încă nu poate să stăpânească fenomenul“, conchide Cîţu.

Esenţa unei măsuri de amânare a ratelor la bancă este cine suportă costul, a spus vineri Florin Cîţu. Problema, continuă el, este că dobânzile cresc, inflaţia deja ajunge la două cifre, iar BNR „se pare că încă nu poate să stăpânească fenomenul“.

„Dacă este luată această decizie, atunci este luată împreună cu sistemul financiar bancar. Trebuie să ştim că toate aceste măsuri reprezintă costuri şi esenţa unei măsuri de amânare a ratelor la bancă este cine suportă costul. Se împarte costul pe cetăţeni şi pe sistemul bancar, se împarte la 3 şi cu statul român?… Eu nu ştiu dacă băncile pot să amâne împrumuturile fără să facă provizioane, pentru că atunci, în 2020, această decizie a fost la nivelul Uniunii Europene… Dar dacă s-a ajuns la o decizie – şi nu am de ce să nu îl cred pe preşedintele PSD Ciolacu, că deja e o decizie atunci oamenii ar trebui să aştepte că de luni această măsură este implementată“, a spus fostul premier Florin Cîţu

El afirmă că nu pot fi ascunse costurile unei astfel de decizii. Reacţia fostului premier şi lider PNL vine după ce preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus joi că liderii coaliţiei de guvernare analizează varianta amânării ratelor la bănci.

Ciolacu a mai precizat că decizia detaliată va fi prezentată luni.“Deci nu pot să ascunzi costurile, cineva le va suporta. Le vor suporta clienţii, vor suporta băncile, dar dacă s-au înţeles cu băncile, atunci vor prezenta exact că cumva cine suportă costurile.

Dar costurile sunt. Problema este alta, că suntem într-un mediu în care dobânzile cresc şi atunci e complicat să spui că amâni ratele pentru 9 luni de zile, când dobânzile cresc de la o lună la alta, Banca Naţională tocmai cu dobânzile cu 0, 5 puncte procentuale. Eu cred că va creşte acest acest pas, poate nevoie de 0.75, poate 1 data viitoare, când inflaţia deja ajunge la două cifre şi se pare că Banca Centrală încă nu poate să stăpânească fenomenul“, conchide Cîţu

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!