Industria bancară finanțează România în proporție de 75%, a spus Florin DĂNESCU, Președinte executiv Asociația Română a Băncilor (ARB), la Banking Forum, organizat de Financial Intelligence, pe 21 octombrie.
El a spus: “Este principalul finanțator al României și a trecut peste crize multiple într-o formă și într-o manieră care este incomparabil mai bună, dacă nu excepțională, fata de foarte multe țări dezvoltate. Vă aduc aminte că în perioada crizei financiare, România s-a numărat printre puținele cinci țări din Europa care nu au apelat la sprijin de nici un fel și la bani publici, chiar dacă avea neperformanța cea mai mare din Europa. Asta înseamnă că industria bancară a putut, a știut să aloce resurse pentru a ieși din criză fără niciun fel de sprijin.
Asta a continuat de-a lungul anilor cu alte crize, cum a fost criza pandemică și cum este în continuare, când așteptările publice și decizionale politice au fost ca industria bancară să ajute, să sprijine, lucru care s-a întâmplat.”
Dănescu a subliniat însă că băncile au în grijă toți clienții: ”Dacă privim din perspectiva consumatorilor, comunicăm de foarte mult timp că politica protecției consumatorilor include întreaga masă de consumatori. Vorbim 90% din timp despre o neperformanță de 1,5% în dreptul populației la credite și cum facem să-i ajutăm pe cei care intră în dificultate de plată. Dar trebuie sa ne gândim și la ceilalți consumatori, la faptul că avem 10 milioane de deponenți care aduc depozite în băncile din România fără a pune sub semnul îndoielii relația de încredere cu banca. Industria bancară are răspunderi față de toți clienții săi, față de România – în sensul că o finanțează, și are responsabilitate și față de acționarii săi.”
Referitor la contexutul economic, Florin Danescu a punctat că sarcina bancilor are două perspective complexe și cumva opuse: ”să fim cei care înțeleg cel mai bine economia – asta e o datorie a băncilor și ar trebui spus, cât timp în bilanțurile băncilor se regăsesc toate comportamentele din economie și băncile lucrează cu riscuri, asta înseamnă că percepția noastră despre ceea ce se întâmplă este cel puțin profesional mai exactă, mai apropiată, mai necesară decât capacitatea altor industrii sau chiar a unor instituții cu privire la mersul economiei.
De asemenea, avem sarcina să păstrăm o percepție pe cât se poate pozitivă sau să nu adăugăm și noi la o percepție negativă exagerată, care produce efecte economice negative. ”
Suntem în plină criză inflaționistă care este o urmare a altor crize, a mai spus Dănescu: ” Suntem în situația să ne uităm la clienții noștri și să transmitem un mesaj, pe cât se poate, de predictibilitate și de stabilitate, pentru că înțelegem, ca profesioniști, că, acum, acest balet al previzionării dezastrului făcut în general de neprofesioniști, a devenit o meserie, creează efecte economice, creează creștere de prețuri. ”
Reprezentantul ARB a amintit că avem aproximativ 560.000 de IMM-uri în România care aduc o valoare adăugată la produsul intern brut de aproape 60% și care acoperă o masă salarială sau locuri de muncă de 67%: ” Și când te uiți în această structură, la asta se uită industria bancară, constată că o clientelă pentru bănci, adică firme care au o contabilitate legală și care au echilibru financiar, și care au profit, sunt doar 15% din totalul firmelor. Nu e asta o preocupare pentru noi toți sau e un sport doar pentru bănci? Nu vedem că 35% din companiile din România au pierdere o durată medie de 10 ani și au capitaluri negative? Cum funcționează o firmă 10 ani pe pierdere? Ne prefacem că nu vedem că se zboară pe sub radar? Dar care este impactul asupra economiei?
Cum poate industria bancară să sprijine o economie când de fapt economia albă este atât de mică și care este impactul asupra celorlalți? ”
Potrivit lui Florin Dănescu, se creează o percepție când, la televizor, se spune că ROBOR afectează pe toată lumea: ” În realitate, sunt foarte puțini clienți care mai au în contracte în ROBOR, atât de puțin față de percepția care se dă că sunt 20 de milioane de români care sunt afectați de ROBOR.
Băncile au propria clientelă, se uită la neperformanță nu doar ca un indicator de profitabilitate sau contra-profitabilitate, ci la sănătatea financiară a clienților și trebuie totuși să constate, să accepte economic, profesional, obiectiv, într-un efort și într-o suferință, să crească dobânzile pentru a combate inflația, care ar fi boala cronică de care putem să nu mai scăpăm. ”
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).