Într-o perioadă ca aceasta, plină de incertitudine economică în România dar și pe plan mondial, când se vehiculează posibilitatea unei recesiuni puternice, este ușor să devii confuz asupra deciziilor de investiții.
Nimănui nu-i place să-și plaseze economiile pe un „teren nesigur”. Însă, din fericire încă mai există unele instrumente financiare care-ți pot oferi o anumită plasă de siguranță, chiar și în vremuri de răscruce.
Titluri de stat
Titlurile de stat, care se mai numesc și obligațiuni de stat, sunt instrumente financiare prin care un anumit stat atestă datoria publică a entității care emite titlurile.
Cu alte cuvinte, prin titlurile de stat, cetățenii pot împrumuta statul cu o anumită sumă de bani pentru o perioadă determinată. Astfel, ministerul finanțelor achită din datoriile existente.
La final, posesorul obligațiunilor va primi înapoi suma creditată, plus o dobândă anuală fixă.
Cel mai mare avantaj al acestor instrumente este faptul că nu sunt impozitate. Acestea sunt printre cele mai sigure investiții în timpul unei crize economice.
Fonduri de investiții
Fondurile de investiții au scopul de a pune la comun banii mai multor investitori privați.
Cu ajutorul acestora, se pot realiza plasamente financiare diverse. Scopul principal este acela de a multiplica sumele pe care oamenii le-au depus inițial.
Cei care doresc să investească în fonduri mutuale (un anumit tip de fonduri de investiții), trebuie să achiziționeze unități de fond ale respectivului fond.
Prețul și valoarea unităților se determină periodic. Investitorii devin automat acționari ai companiilor în care fondul plasează sumele de bani strânse.
Există 4 tipuri principale de fonduri de investiții:
- Fondurile de acțiuni – în care banii acumulați sunt plasați în proporție de peste 85% în acțiuni listate la bursă. Desigur, acestea au un grad foarte ridicat de risc.
- Fondurile de obligațiuni – mai mult de 80% din bani sunt investiți în obligațiuni. Randamentele vor fi mai scăzute, însă și gradul de risc va fi mai redus.
- Fondurile monetare – peste 90% din bani sunt plasați în instrumente, cum ar fi depozite bancare sau titluri de stat, care au randamentul cel mai mic, iar riscul pe măsură.
- Fondurile mixte – acestea sunt o combinație între variantele amintite până acum, în diverse proporții, fiind cele mai vizate de către investitori.
ETF-uri
Multe persoane care sunt interesate de investiții financiare vor să afle mai multe despre ETF-uri. Aceste instrumente financiare încep să prindă din ce în ce mai multă popularitate și în România.
Numărul celor care investesc în ETF-uri a crescut din 2008 și până în prezent cu peste 75%.
ETF înseamnă Exchange Traded Fund și reprezintă practic un portofoliu diversificat de active, foarte similar cu fondurile de investiții, însă care poate fi tranzacționat la bursă ca o acțiune.
Diferența dintre cele două este că, spre deosebire de fondurile de investiții a căror valoare se stabilește zilnic la finalul zilei, prețul unui ETF variază pe tot parcursul ședinței de tranzacționare.
ETF-ul bazat pe Indicele S&P este practic tot un fel de fond de investiții, dar este bazat pe 500 cele mai mari companii din SUA.
De exemplu, Amazon și Berkshire Hathaway sunt două dintre cele mai importante companii membre ale acestui indice. Cu alte cuvinte, este format din unele dintre cele mai de succes companii din întreaga lume.
În ultima perioadă, acest indice a oferit un randament mediu anual ce se apropie de 10%.
S&P500 este unul dintre cele mai puțin riscante instrumente din categoria acțiunilor și indicilor, tocmai pentru că este compus din foarte multe companii de succes.
Totuși, trebuie amintite perioadele 2002, 2003, 2008, 2009 și chiar începutul anului 2020, când valoarea acestui indice a scăzut cu 40%, comparativ cu anii precedenți. O mulțime de deținători de unități S&P500 au pierdut sume importante în acele perioade.
Dacă te întrebi unde anume poți tranzacționa cel mai eficient ETF-uri, trebuie să știi că astfel de instrumente se pot tranzacționa online, chiar și cu comision 0, deschizând un cont la un broker reglementat și autorizat. Deschiderea de cont se poate realiza online în doar câteva minute, iar tranzacțiile se pot realiza prin doar câteva click-uri direct de pe telefon sau desktop.
Ai în vedere riscurile:
Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la, orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 81% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).