16.4 C
București
marți, septembrie 27, 2022

Banking & Servicii financiare – Ionuț BINDEA, ROCA Industry: Principala noastră sursă de finanțare o reprezintă piața de capital – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Holdingul Roca Industry are trei direcții principale de dezvoltare, a spus Ionuț BINDEA, Preşedinte al Consiliului de Administraţie și Director General interimar al ROCA Industry, la Forumul Pietei de Capital, organizat de Financial Intelligence, pe 12 septembrie.

Al doilea pilon este de dezvoltare în adâncime, respectiv cel prin care companiile care sunt deja în Roca Industry achiziționează competitori și se dezvoltă prin M&A, și avem deja o tranzacție încheiată și încă două în lucru în această direcție...

Pregătim listarea unui al doilea pilon în cursul anului viitor, un holding de agricultură și inclusiv listarea fondului, probabil în 2024.

Holdingul Roca Industry are trei direcții principale de dezvoltare, a spus Ionuț BINDEA, Preşedinte al Consiliului de Administraţie și Director General interimar al ROCA Industry, la Forumul Pietei de Capital, organizat de Financial Intelligence, pe 12 septembrie.

El a detaliat: „Una este cea pe care am început-o deja, respectiv achiziții. Scopul nostru este să ne dezvoltăm în cât mai multe sectoare ale materialelor de construcții, să intrăm în cât mai multe piețe.

Al doilea pilon este de dezvoltare în adâncime, respectiv cel prin care companiile care sunt deja în Roca Industry achiziționează competitori și se dezvoltă prin M&A, și avem deja o tranzacție încheiată și încă două în lucru în această direcție.

Cel de-al treilea palier, care este strategic și foarte important în perioada aceasta, este cel de dezvoltare operațională și organizațională. Pur și simplu, trecerea companiilor de la stadiul de companii antreprenoriale la stadiul de companii dezvoltate, cu tot ce presupune asta, atât organizațional, cât și investiții.”

Referitor la contextul macroeconomic pe care il traversam, Ionuț BINDEA a spus: „Nu putem să ne ascundem de crizele macroeconomice, pentru că ele ne afectează pe toți. Avem marele avantaj că nu avem nicăieri peste 3-4% costuri cu energie și, atunci, impactul este mult mai redus. În zona de energie și gaz, mai degrabă, ne uităm la un scenariu de coșmar, care vorbește despre availability și, mai puțin, despre pricing.

În schimb, un risc pe care îl urmărim cu multă atenție este cel al impactului inflației în coșul de consum și în bugetele gospodăriilor, pentru că materiale de construcții, fie că sunt destinate consumului direct în retail, fie prin intermediul sectorului rezidențial, ajung tot să depindă de zona aceasta. Dacă, până acum, nu am avut efecte conjugate, la iarnă, vom avea atât energie scumpă, cât și dobânzi ridicate. (…)

Ne uităm cu îngrijorare la proiectele rezidențiale care au fost vândute în faza de proiect, unde e foarte probabil ca multi dintre dezvoltatori să nu se fi putut încadra în costuri până la momentul vânzării proiectelor, sau, pe de altă parte, la faptul că, în contextul creșterii dobânzilor, la finalizarea proiectelor, la momentul la care clienții finali ajung să ia credit bancar, o mare parte dintre ei nu se vor mai încadra și atunci vor rămâne proiecte cu probleme de vânzare. Este o problemă sistemică, pentru că sectorul construcțiilor se bazează foarte mult pe credit furnizor și există un risc foarte mare de avalanșă în cadrul sistemului. Noi am luat, în cadrul holdingului, măsuri active ca să ne protejăm. Cred că suntem destul de safe pe zona asta, dar ne uităm și la concurenți și la piață în ansamblu, pentru că e un risc care ne preocupă.”

Principala sursă de finanțare pentru Roca Industry o reprezintă piața de capital, a mai spus domnul Bindea: „Am avut o listare, nu o să fie ultima dată când accesăm piața de capital chiar la nivel de holding, de Roca Investments. Pregătim listarea unui al doilea pilon în cursul anului viitor, un holding de agricultură și inclusiv listarea fondului, probabil în 2024.

Ca să mă întorc la Roca Industry, pe lângă finanțarea prin bursă, într-adevăr tranzacțiile le finanțam într-o mare măsură bancar, respectiv prin mecanisme de leveraged buyout, acolo unde dimensiunile tranzacției sunt suficiente pentru a genera interes, dacă nu, pe equity financing.”

Avantajele în cadrul unui holding sunt date de sinergiile pe care le poți genera între companii, a mai spus reprezentantul Roca Industry: ”Cu cât mai strânse sunt sinergiile, cu atât mai bună rațiunea de a exista a holdingului. În ceea ce privește Roca Industriy, pot să menționez, în primul rând, faptul că avem în cadrul companiilor clienți comuni, iar atunci sinergia, din punct de vedere comercial, este foarte clară. De asemenea, lucrăm la a crea niște sinergii din punct de vedere logistic, pentru că avem companii care operează în toate colțurile țării – Piatra Neamț, Reghin, Râmnicu Vâlcea, Vaslui. Suntem în curs de closing cu o companie din Hârșova, si atunci, din punct de vedere logistic, vom reuși să facem niște sinergii foarte interesante.”

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!