28.2 C
București
vineri, septembrie 29, 2023

Banking & Servicii financiare – Mastercard: Doar 53% dintre români primesc cea mai mare parte a venitului în cont bancar, sub nivelul din alte ţări din regiune. 13% retrag de la bancomat tot salariul – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Mastercard: Doar 53% dintre români primesc cea mai mare parte a venitului în cont bancar, sub nivelul din alte ţări din regiune.

Doar jumătate din populaţia adultă din România primeşte venitul lunar exclusiv în contul bancar, iar 17% primesc integral venitul în numerar, arată un studiu realizat de Mastercard.

Un total de 53% dintre cei chestionaţi primesc cea mai mare parte a venitului (mai mult de 75%) în cont.

Doar jumătate din populaţia adultă din România primeşte venitul lunar exclusiv în contul bancar, iar 17% primesc integral venitul în numerar, arată un studiu realizat de Mastercard.

Un total de 53% dintre cei chestionaţi primesc cea mai mare parte a venitului (mai mult de 75%) în cont. Scorul este considerabil mai scăzut decât în alte ţări din regiune: Bulgaria a înregistrat 66%, Ungaria 71%, iar în Croaţia, cea mai digitalizată piaţă a veniturilor dintre cele patru, scorul a fost de 82%.

Doar 21% dintre cei care primesc cel puţin o parte din venitul lor în cont au declarat că de obicei nu retrag nimic, în timp ce 13% au indicat că retrag întreaga sumă pe care o primesc prin contul bancar.

Conform Indicelui Plăţilor Digitale 2021, o metodologie dezvoltată de Mastercard, care analizează evoluţia plăţilor digitale la nivel naţional, sub-indicele Utilizare a obţinut 44 de puncte din 100, ceea ce sugerează că există, în continuare, potenţial semnificativ de extindere a utilizării soluţiilor de plată digitală în România.

„Nivelul de utilizare a plăţilor digitale este direct corelat cu infrastructura existentă şi cu nivelul de cunoştinţe al consumatorilor, ceilalţi doi sub-indici analizaţi de raport. Direcţiile de acţiune pentru creşterea acestui indice includ eforturile de reglementare în vederea extinderii reţelei de acceptare la comercianţi, disponibilitatea tot mai multor soluţii de plată convenabile şi sigure, iniţiativele de educaţie financiară pentru îmbunătăţirea nivelului de cunoştinţe şi de înţelegere al consumatorilor în ceea ce priveşte plăţile electronice. Trebuie să ne uităm, de asemenea, şi la factori precum pregătirea digitală şi digitalizarea veniturilor. Schimbarea de comportament este un proces lent, care se întâmplă în timp, de aceea este important să învestim constant timp şi resurse în acest obiectiv. Alături de siguranţă şi simplitatea plăţilor pentru posesorii de card, precum şi pentru comercianţi, o finalitate crucială a creşterii gradului de utilizare este trasabilitatea banilor – pentru diminuarea economiei subterane şi consolidarea economiei naţionale”, a declarat Cosmin Vladimirescu, Country Manager Mastercard România şi Croaţia.

Sub-indicele Utilizare urmăreşte două componente: utilizarea plăţilor fără numerar şi rata de adoptare a soluţiilor de plată, fiecare cu o pondere egală în punctajul final.

Componenta Utilizarea plăţilor fără numerar a obţinut 56 de puncte şi analizează performanţa generală a plăţilor digitale, în raport cu numerarul. Scorul arată că este nevoie de extinderea infrastructurii de plăţi digitale pentru consumatori şi este un indicator al unui apetit puternic pentru numerar. Deşi evoluţia din ultimii a acestui raport indică o scădere constantă a cotei de retragere şi avansul trecerii de la numerar la card, volumul retragerilor de numerar continuă să depăşească semnificativ volumul cheltuit cu cardul la comercianţii din România.

Componenta Rata de adoptare a soluţiilor de plată a obţinut 32 de puncte. Există câteva metode electronice de plată consacrate, care sunt utilizate frecvent. De exemplu, tehnologiile contactless, care se bazează pe o infrastructură contactless bine dezvoltată şi pe o utilizare largă a cardurilor, au un nivel mai mare de adopţie în rândul utilizatorilor din România, atingând 88% din tranzacţiile POS în 2021. Mai mult, 62% dintre cardurile (emise în România) utilizate online au datele stocate online, permiţând o experienţă de cumpărare lipsită de fricţiuni.

 

 

 

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!