22 C
București
joi, iunie 30, 2022

Banking & Servicii financiare – Ministrul Finanțelor, despre românii care-şi pot amâna ratele la bănci: Nu e o măsură pentru toată lumea – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Asta pentru că așa cum a fost și măsura din pandemie la finalul amânării acestor rate se va prelungi scadența la creditul respectiv cu o perioadă similară, dar o să ai de plătit…Nu e o scutire de plată...

Acum vom avea la criteriu creșterea cheltuielilor / familie sau creșterea costurilor / companie cu 25% față de perioada anului trecut.

Decizia de amânare a plății ratelor la bancă cu 9 luni a fost discutată în prealabil cu guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) și cu Ministerul de Finanțe, a spus, marți, prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a spus, miercuri, care sunt persoanele ce își pot amâna plata ratelor la bănci.

“Această măsură de amânare a ratelor a rămas în analiză.  În ultima ședință de coaliție a fost luată decizia să intrăm cu ea în implementare cu OUG pentru amânarea ratelor la credite atât pentru persoanele fizice cât și juridice. Evident nu e o măsură pentru toată lumea, ci pentru cei care au dificultăți în plata ratelor. Implică o analiză pe care fiecare dintre companii și-o face, fiecare dintre cetățeni.

Asta pentru că așa cum a fost și măsura din pandemie la finalul amânării acestor rate se va prelungi scadența la creditul respectiv cu o perioadă similară, dar o să ai de plătit…Nu e o scutire de plată, e o amânare de plată” a spus Adrian Câciu.

Procedura va fi una simplă

Totodată, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a spus că procedura pentru cei care vor să beneficieze de amânare o să fie destul de simplă.

“Schimbarea de paradigmă față de moratoriu din 2020 va fi acela al creșterii cheltuielilor sau costurilor. În pandemie criteriul principal a fost scăderea veniturilor.

Acum vom avea la criteriu creșterea cheltuielilor / familie sau creșterea costurilor / companie cu 25% față de perioada anului trecut. La companii o să fie referința la costurile referitoare la utilități, pentru că ne situăm și la costul privind prețurile la energie și combustibil.

Procedura pentru cei care vor să beneficieze de amânare o să fie destul de simplă, dar acesta e sistemul agreat cu sistemul bancar. Această ordonanță o să fie aprobată și de BNR.

Este vorba de responsabilitate și solidaritate. E un instrument, nu o obligație în favoarea celor care au credite. Analiza pentru fiecare și-o face fiecare în parte.

Băncile vor sta cu măsuri de sprijin pentru cei cu credit. Există sisteme de refinanțare și așa mai departe. Cei care sunt în zona de risc o să fie ajutați, cauza fiind că au crescut și celelalte cheltuieli”, a mai spus ministrul Finanțelor.

Românii vor putea să amâna plata ratelor bancare. Nicolae Ciucă: Decizia a fost discutată cu guvernatorul BNR

Decizia de amânare a plății ratelor la bancă cu 9 luni a fost discutată în prealabil cu guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) și cu Ministerul de Finanțe, a spus, marți, prim-ministrul Nicolae Ciucă.

Acesta a declarat că detaliile tehnice vor fi stabilite prin ordonanța de urgență.

“Este o propunere pe care am discutat-o cu guvernatorul Băncii Naţionale, cu Ministerul de Finanţe şi criteriile tehnice pe care le vom face publice urmează să fie stabilite. Cert este că la nivelul coaliţiei s-a luat decizia să avem această ordonanţă de urgenţă”, a declarat șeful Executivului, după ce a fost întrebat care sunt criteriile pentru amânarea plății ratelor la bancă și cine sunt românii care se pot încadra în această categorie.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!