15.4 C
București
vineri, mai 20, 2022

Banking & Servicii financiare – Opinie Cristian Popa, BNR: Bătrâna Doamnă a pieţelor financiare a împlinit 142 de ani – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

A luat naştere pe vremea lui Carol I, mai exact la 17 aprilie 1880, imediat după ce România şi-a dobândit independenţa, prin publicarea în Monitorul Oficial a Legii pentru “înfiinţarea unei bănci de scompt şi circulaţiune”.

La întemeiere, a fost printre primele dintre semenele ei, a 16-a bancă centrală din lume.

Când a împlinit 10 ani, sub supravegherea părintelui său, Eugeniu Carada, a fost inaugurat grandiosul Palat din str.

A luat naştere pe vremea lui Carol I, mai exact la 17 aprilie 1880, imediat după ce România şi-a dobândit independenţa, prin publicarea în Monitorul Oficial a Legii pentru “înfiinţarea unei bănci de scompt şi circulaţiune”.

La întemeiere, a fost printre primele dintre semenele ei, a 16-a bancă centrală din lume. Pe unele calcule ar fi chiar a 13-a, insa noi spunem ca este a 16-a. Între timp s-a ajuns la aproape 200 de bănci centrale în lume.

Când a împlinit 10 ani, sub supravegherea părintelui său, Eugeniu Carada, a fost inaugurat grandiosul Palat din str. Lipscani 25, un edificiu impunător, o adevărată capodoperă arhitecturală, despre care Ion Mincu a declarat că este “cea mai frumoasă clădire din Bucureşti”.

Istoria ei se suprapune cu istoria ţării, evoluţia sa reprezentând fundaţia României moderne. A trecut prin două războaie mondiale, o Unire şi o Revoluţie, a fost jefuită de către ruşi, iar comuniştii au încercat să îi fure inclusiv tablourile de pe pereţii impresionantei Săli de Consiliu.

A fost condusă de-a lungul istoriei de mari personalităţi ale României începând de la Ion I. Câmpineanu şi cei mai renumiţi economişti români i-au trecut pragul. A fost şi va rămâne cea mai prestigioasă instituţie românească, o licărire de speranţă în vremuri grele şi un distins reper naţional.

Nu am întâlnit până la acest moment o persoană care să o viziteze şi să nu fie profund impresionată, să nu se îndrăgostească de ea şi de farmecul său aparte, să rămână impasibil la această călătorie în timp prin cultura şi istoria României. Pur şi simplu are o magie unică.

Pe mine m-a cucerit din momentul în care am călcat timid pragul său, ghidat de un domn extraordinar ce a plecat de curând dintre noi, al cărui devotament total faţă de instituţie m-a inspirat.

Astăzi este ziua bătrânei, dar frumoasei şi modernei Doamne a pieţelor financiare, a ajuns la venerabila vârstă de 142 de ani, 142 de ani în slujba românilor. Sunt onorat să fac şi eu parte din această poveste minunată de mai bine de doi ani de zile.

La zi de sărbătoare, când împlineşte frumoasa vârstă de 142 de ani, îi dorim bătrânei Doamne a pieţelor financiare, Băncii Naţionale a României, ca viitorul său să fie chiar mai grandios decât trecutul cel bogat! La mulţi ani, BNR!

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!