19 C
București
sâmbătă, mai 21, 2022

Banking & Servicii financiare – Pentru prima dată din anul 2004, România a înregistrat o rată a inflaţiei de două cifre. Ce face BNR? – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

♦ Rata anuală a inflaţiei a ajuns la 10,2% în luna martie a acestui an, în creştere de la 8,5% în februarie ♦ Ultima dată când economia locală a înregistrat o rată a inflaţiei de două cifre a fost în 2004, când ajunsese la 11,9%...

Rata anuală a inflaţiei a ajuns la 10,2% în luna martie a acestui an, în creştere de la 8,5% în februarie, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

De altfel, este pentru prima dată din anul 2004 când economia locală înregistrează o rată anuală a inflaţiei de două cifre.

Rata anuală a inflaţiei a ajuns la 10,2% în luna martie a acestui an, în creştere de la 8,5% în februarie Ultima dată când economia locală a înregistrat o rată a inflaţiei de două cifre a fost în 2004, când ajunsese la 11,9%.

Rata anuală a inflaţiei a ajuns la 10,2% în luna martie a acestui an, în creştere de la 8,5% în februarie, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). De altfel, este pentru prima dată din anul 2004 când economia locală înregistrează o rată anuală a inflaţiei de două cifre. În 2004, acest indicator ajunsese la 11,9%, după cum arată statisticile INS.

BNR are ca misiune principală conform legii stabilitatea preţurilor, dar la 10% inflaţie acum misiunea sa a eşuat.  În perioada martie 2021 – martie 2022, preţul alimentelor a crescut cu 11,2%, mărfurile nealimentare au avut o creştere de 10,8%, iar preţurile pentru servicii au crescut cu 6,5%.

Cele mai mari creşteri de preţ faţă de martie 2021 au fost înregistrate la gaze (plus 46%), combustibili (plus 34%), energie termică (plus 21%), servicii de apă, canal, salubritate (plus 14%), iar dintre alimente, scumpiri majore au fost la cartofi (36%), ulei (32%), mălai (24%), făină (21%) şi pâine (16). De altfel, BNR prognozează o inflaţie de 11,2% la finalul trimestrului al doilea din 2022, de 10,2% la finalul trimestrului al treilea din acest an şi de 9,6% la sfârşitul trimestrului al patrulea din 2022, conform raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Mai mult, preşedintele Senatului Florin Cîţu susţine că rata inflaţiei se va duce spre 15% la finele anului: „Eu credeam iniţial că inflaţia se va duce maxim până la 13% la finalul anului, dar se pare că vom merge la 15%. Aici trebuie să lucreze şi BNR, şi Ministerul de Finanţe pentru a ţine rata inflaţiei sub control”.

Spre comparaţie, creşterile salariale pe care le oferă companiile sunt aproape anulate de evoluţia ratei anuale a inflaţiei.

Ultimele date disponibile la INS despre evoluţia salariilor din economia locală arată că în luna februarie salariile au crescut cu 10,6%, la o rată a inflaţiei de 8,53%, iar în ianuarie salariul mediu net pe economie a crescut cu 8,9%, pe când rata anuală a inflaţiei a fost de 8,4%.

ramona.cornea@zf.ro

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!