2.6 C
București
sâmbătă, decembrie 3, 2022

Banking & Servicii financiare – Precup (MF), despre implementarea OUG 109/2011: Oamenii n-au încredere în procesul de selecţie al statului – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Oamenii n-au încredere în procesul de selecţie realizat de statul român pentru implementarea OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, a afirmat, joi, Mihai Călin Precup, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

Avem, pe de o parte, Ordonanţa de Urgenţă 109 care a identificat companiile de stat sub incidenţa cărora trebuie să fie făcută o selecţie de către un recrutor extern.

Şi aici daţi-mi voie să vă invit, pentru că ştiu că sunt oameni foarte experimentaţi în domeniul investiţiilor şi al gestionării companiilor, să urmăriţi recrutorii noştri externi pentru că din când în când publică anunţuri pentru consilii de administraţie...

Oamenii n-au încredere în procesul de selecţie realizat de statul român pentru implementarea OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, a afirmat, joi, Mihai Călin Precup, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

“Un alt subiect pe care pe care lucrăm acum: vă spuneam despre îmbunătăţirea guvernanţei corporative. Avem, pe de o parte, Ordonanţa de Urgenţă 109 care a identificat companiile de stat sub incidenţa cărora trebuie să fie făcută o selecţie de către un recrutor extern. Şi aici daţi-mi voie să vă invit, pentru că ştiu că sunt oameni foarte experimentaţi în domeniul investiţiilor şi al gestionării companiilor, să urmăriţi recrutorii noştri externi pentru că din când în când publică anunţuri pentru consilii de administraţie. Inclusiv acum, ştiu că am semnat pentru două, n-am verificat pe site să văd dacă au apărut. Dacă nu, ‘it’s a matter of days’, pentru două fonduri de garantare. Şi chiar vă invit pentru că vă spun că am făcut câteva rânduri de selecţie şi feedback-ul din piaţă, al celor care au depus CV-uri, a fost mic. Singurul lucru pe care am putut să mi-l explic şi daţi-mi voie să îndrăznesc să spun că oamenii n-au încredere în procesul de selecţie al statului. Asta e părerea mea onestă, dar e o părere poate dură, dar nu e adevărată. Chiar nu este adevărată. În ce priveşte cele două selecţii, sunt preşedintele comisiei de evaluare şi ce ţine de mine vă mărturisesc şi vă garantez că încerc să fac cât se poate de corect şi cât se poate de transparent”, a declarat Mihai Călin Precup, la cea de-a IV-a ediţie a Summitului Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, în prima fază recrutorul extern face o listă scurtă cu CV-uri, care ulterior este trimisă la Ministerul de Finanţe, unde există o comisie şi sunt selectaţi membrii Consiliului de Administraţie.

Mihai Călin Precup a declarat că la Ministerul de Finanţe există fondurile de garantare care trebuie să facă recrutări pe baza OUG 109. Deja a fost demarată procedura şi probabil pe finalul anului va lua sfârşit procesul de recrutare pentru companiile care ţin de MF.

“Obiectivul este la nivel guvernamental să avem management în toate companiile statului, profesionist, competent şi independent politic. În această direcţie lucrăm cu cei de la OCDE pentru a stabili şi un cont de guvernanţă corporativă pentru companiile statului. Ştiţi că Guvernul României are un impact direct mare asupra economiei româneşti, în sensul că acele companii deţinute direct de administraţia publică centrală generează undeva la 5% din PIB-ul României. Sunt 216 companii care angajează peste 83.000 de oameni. Eu văd asta o oportunitate mare pentru România, mai ales în timp de criză, când sectorul privat îşi urmăreşte direct interesul, dar sectorul care ţine de stat, companiile care ţin de stat trebuie să aducă tot timpul un anumit nivel de solidaritate socială. În ce priveşte criza, vedem acum ce se întâmplă pe piaţa energetică, ce-a fost în pandemie, cu spitalele private versus spitalele publice”, a afirmat secretarul de stat.

El susţine că este foarte mult de muncă pentru a îmbunătăţi guvernanţa corporativă şi a identifica persoanele potrivite.

“O să avem probabil în premieră pentru România o divizie, dacă vreţi, o unitate la nivelul Secretariatului General, care va monitoriza transversal toate companiile deţinute direct de statul român. Asta, din punct de vedere al performanţei lor financiare cât şi din punct de vedere al guvernanţei corporative şi al calităţii membrilor din consiliile de administraţie. Pe scurt, paşi se fac pentru a avea companii cât mai fiabile, pentru a le duce la Bursă. După cum bine ştiţi, e un proces întreg pentru a ajunge cu o o companie la Bursă, cât şi pentru fondurile de investiţii de avea companii, dacă vreţi, suculente, pentru a investi”, a spus Precup.

Oficialul a precizat că la Ministerul Finanţelor există mai multe iniţiative pentru a susţine industria fondurilor de investiţii. Una ar fi Strategia pentru dezvoltarea pieţei de capital, proiect dezvoltat în colaborare cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), iar peste câteva săptămâni va avea loc o întâlnire la Paris pe acest subiect.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!