5.4 C
București
marți, noiembrie 30, 2021

Banking & Servicii financiare – Prețul gazelor din Marea Neagră ajunge la un nivel record. Ce valoare uriașă au înregistrat – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

... Potrivit datelor analizate în baza ultimelor tranzacții cu gaz de la bursa CEGH de la Viena, referinţa de preţ pentru România, care s-au închis la un preţ de 72 de euro pe MWh... De asemenea, din această pungă de gaze, circa 80 de miliarde de metri cubi sunt în blocul Neptun Deep, gestionat acum de OMV Petrom şi de Romgaz, după ce compania de stat a ajuns la un acord cu americanii de la ExxonMobil pentru preluarea participaţiei de 50% pe care aceştia o aveau în proiect... Trebuie menționat faptul că aprecierea fără precedent a gazului natural nu a adus vreun beneficiu României, în contextul în care această resursă zace blocată de circa trei ani într-un haos legislativ... Gazul natural, evoluție fără precedent Trebuie menționat faptul că în ultimul an, gazul natural a avut o evoluție fără precedet, iar acest fenomen a fost susținut de redresarea economiilor europene postpandemie şi cererea de resurse..

Ziarul Financiar vine cu date de ultimă oră referitoare la prețurile gazelor. Potrivit datelor analizate în baza ultimelor tranzacții cu gaz de la bursa CEGH de la Viena, referinţa de preţ pentru România, care s-au închis la un preţ de 72 de euro pe MWh, punga de gaze de 200 de miliarde de metri cubi de pe fundul Mării Negre poate fi evaluată la peste 150 miliarde de euro.

De menționat este faptul că în 2020, aceeaşi rezervă valora în jur de 20 de miliarde euro. Trebuie menționat faptul că aprecierea fără precedent a gazului natural nu a adus vreun beneficiu României, în contextul în care această resursă zace blocată de circa trei ani într-un haos legislativ.

Totodată, conform informațiilor publice, zona economică românească a Mării Negre ar avea rezerve de 200 de miliarde de metri cubi, cantitate care ar putea acoperi consumul naţional pentru următorii 20 de ani.

În ceea ce privește consumul aproximativ de gaze al României, acesta este de circa 10 miliarde de metri cubi. De asemenea, din această pungă de gaze, circa 80 de miliarde de metri cubi sunt în blocul Neptun Deep, gestionat acum de OMV Petrom şi de Romgaz, după ce compania de stat a ajuns la un acord cu americanii de la ExxonMobil pentru preluarea participaţiei de 50% pe care aceştia o aveau în proiect.

Gazul natural, evoluție fără precedent

Trebuie menționat faptul că în ultimul an, gazul natural a avut o evoluție fără precedet, iar acest fenomen a fost susținut de redresarea economiilor europene postpandemie şi cererea de resurse.

O reacție în acest sens a avut-o Elena Cristian, redactor şef al Dc Business, aceasta s-a arătat dezamăgită de modul în care guvernanții gestionează actuala criză a consumatorilor.

Potrivit acesteia, există o problemă serioasă, odată cu creșterea tarifelor și asta în contextul în care România este unul dintre cei mai mari producători de gaze naturale din Europa.

„Vorbeam astăzi cu oamenii din industrie, care îmi spuneau că România are un deficit de 30% din necesarul de gaz pentru a trece această iarnă, deficit pe care nu are cum să îl acopere în acest moment, nu are de unde să îl ia. Spuneau specialiştii că singura varianta va fi ca unii agenţi economici, mari consumatori de gaze, să fie opriţi pentru o perioadă de timp, să se reducă consumul, să se facă economie.

Avem probleme serioase, pe lângă aceste tarife foarte mari care au crescut şi de cinci ori pentru consumatorii casnici. Avem o criză a gazelor şi apare o întrebare. România este unul dintre cei mai mari producători de gaze naturale din Europa, avem resurse. Semnale de alarmă sunt din toate părţile. Avem de unde aduce gaz, dar stăm de doi ani într-un paragraf de lege pentru ca România să nu mai fie dependentă de alţii când vine vorba de gaz. Acest lucru nu se face însă. Acum un an se promitea modificarea legii într-o lună. Acum o lună legea a ajuns în Parlament. Ce s-a întâmplat? Nu s-a întâmplat nimic!”, a declarat Elena Cristian, la Antena 3.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!