4.3 C
București
marți, noiembrie 29, 2022

Banking & Servicii financiare – Prețurile europene la energie urcă vertiginos. Investitorii nu se așteaptă la o revenire timp de doi ani – Sinteza

5 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Prețurile energiei electrice în Franța depășesc 1.000 de euro pe MWh Cea mai recentă creștere a prețurilor la electricitate și la gaze a avut loc odată cu anunțul unei greve în sectorul norvegian al gazului, care furnizează 13% din gazele din Uniunea Europeană...

Contractele la termen de energie electrică pentru Franța pentru trimestrul al patrulea au urcat la un nivel record de peste 1 000 EUR pe MWh la un moment dat, ieri, când guvernul a dezvăluit că intenționează să naționalizeze complet producătorul emblematic de energie electrică EDF...

Unul dintre factorii cei mai importanți ai crizei energetice europene este coroziunea care a determinat anterior oprirea funcționării a jumătate din reactoarele nucleare ale EDF din Franța.

Uniunea Europeană și cele mai mari economii ale sale lucrează frenetic la planuri de urgență pentru posibilitatea unor noi reduceri ale aprovizionării cu gaz rusesc, dar evoluțiile recente indică faptul că s-ar putea să nu existe suficient combustibil fosil pentru iarnă. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat că blocul celor 27 de membri trebuie să se pregătească pentru o „întrerupere completă”.

Toate inițiativele privind forajul offshore pentru petrol și gaze, achizițiile de GNL și de capacități de stocare, precum și accelerarea exploatării cărbunelui și a centralelor termice sunt mult în urma curbei în ceea ce privește cererea actuală. Nimic nu poate veni rapid în sectorul energetic.

Prețurile energiei electrice în Franța depășesc 1.000 de euro pe MWh

Cea mai recentă creștere a prețurilor la electricitate și la gaze a avut loc odată cu anunțul unei greve în sectorul norvegian al gazului, care furnizează 13% din gazele din Uniunea Europeană. Guvernul de la Oslo a intervenit pentru a opri greva, dar problemele de aprovizionare continuă să se acumuleze pe întreg continentul.

Contractele la termen de energie electrică pentru Franța pentru trimestrul al patrulea au urcat la un nivel record de peste 1 000 EUR pe MWh la un moment dat, ieri, când guvernul a dezvăluit că intenționează să naționalizeze complet producătorul emblematic de energie electrică EDF. Compania s-a confruntat cu întârzieri și cu lipsa de finanțare pentru investiții și modernizări în instalațiile din țara sa de origine și din Marea Britanie.

Unul dintre factorii cei mai importanți ai crizei energetice europene este coroziunea care a determinat anterior oprirea funcționării a jumătate din reactoarele nucleare ale EDF din Franța. Guvernul controlează 84% din acțiunile companiei de utilități.

Giganticul gazoduct Nord Stream 1, care trece din Rusia în Germania pe sub Marea Baltică, este programat să fie închis pentru întreținere între 11 și 21 iulie. Uniper, cel mai mare importator de gaz rusesc din Germania, ar trebui naționalizat, potrivit sindicaliștilor, în timp ce guvernul de la Berlin a promis că nu va lăsa ca creșterea costurilor energiei să se răsfrângă asupra consumatorilor. Compania de utilități a recunoscut că se află în discuții de salvare cu reprezentanții cabinetului cancelarului Olaf Scholz.

Și acesta este doar începutul, deoarece furnizorii de energie din întreaga Europă nu pot ține pasul cu creșterea prețurilor de pe piață, fiind nevoiți să aprovizioneze consumatorii în baza unor contracte pe termen lung cu tarife scăzute. Producătorii industriali sunt probabil următorii care se vor scufunda, din cauza dependenței ridicate de combustibilii fosili și a planurilor de întreruperi în caz de perturbare a fluxului de gaze.

Contractele futures la gaze testează un nou record, pe fondul riscului de întrerupere a aprovizionării cu gaze naturale

Contractul german de energie electrică de bază cu livrare pentru anul viitor, un punct de referință pentru Europa, a depășit pentru prima dată 355 EUR pe MWh. Contractele futures olandeze de gaze TTF, de asemenea principala referință pentru continent, testează un nou record, întrucât au atins astăzi 186 EUR pe MWh.

Prețurile de pe piață arată că investitorii nu se așteaptă la o revenire la un fel de echilibru sustenabil între cererea și oferta de energie timp de cel puțin doi ani.

De remarcat că Parlamentul European a acceptat introducerea gazului și a energiei nucleare în taxonomia verde a UE ca soluții de tranziție în transformarea sistemului energetic către surse curate. Dar Austria și Luxemburg amenință să dea în judecată Comisia Europeană, la fel ca și un grup de organizații ecologiste.

Mai mult, Austria a transmis Gazprom că va aloca partea sa din depozitul de gaze de la Haidach altor utilizatori, invocând faptul că firma rusă nu a utilizat rezervorul atât cât este obligată.

În ceea ce privește prețurile la energia electrică pentru ziua următoare, acestea au urcat astăzi cu 24%, ajungând la 520 de euro pe MWh în Croația. Următorul în topul european este Slovacia, cu un salt de 22%, la peste 510 EUR pe MWh. Europa de Vest a prezentat un contrast puternic, deoarece cumpărătorii au plătit doar 155 EUR pe MWh în Germania și 158 EUR în Olanda.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!