10.6 C
București
marți, aprilie 23, 2024

Banking & Servicii financiare – Prima emisiune de titluri de stat Fidelis din 2024 a debutat la BVB – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Ministerul Finantelor (MF) a atras 843,9 milioane lei si, respectiv, 190,5 milioane euro (valori însumând aproape 1,8 miliarde lei – 360,3 milioane euro), prin prima ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populație (FIDELIS) derulată în acest an prin sistemele Bursei de Valori București (BVB).

Chiar dacă am redus perioada de subscriere cu o săptămână, tot au depășit numărul tuturor edițiilor: 1.405 au donat sânge și au salvat peste 4200 vieți, plecând și cu cea mai bună ofertă a emisiunii”...

În cadrul acestei oferte, derulată în perioada 21 februarie – 1 martie, românii au plasat aproape 14.000 de ordine de subscriere atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât și pentru cele în euro.

  • Ministerul Finanțelor (MF) a atras 844 milioane lei și 190 milioane euro prin cinci emisiuni de titluri de stat pentru populație (FIDELIS), în cadrul primei oferte publice derulată în acest an pe piața de capital.

Ministerul Finantelor (MF) a atras 843,9 milioane lei si, respectiv, 190,5 milioane euro (valori însumând aproape 1,8 miliarde lei – 360,3 milioane euro), prin prima ofertă primară de vânzare de titluri de stat pentru populație (FIDELIS) derulată în acest an prin sistemele Bursei de Valori București (BVB).

Sunt mai multe aspecte pozitive pe care le-am remarcat recurent la finalul ultimelor ediții Fidelis. În primul rând, este evident că a crescut în rândul românilor gradul de conștientizare cu privire la avantajele investirii economiilor. Pe de altă parte, mă bucur că se menține încrederea investitorilor față de capacitatea noastră de a oferi instrumente avantajoase, dar și că reușim să avem un rol marcant în dezvoltarea pieței locale de capital. Poate cel mai important însă, spiritul solidar al comunității de donatori-investitori s-a consacrat. Chiar dacă am redus perioada de subscriere cu o săptămână, tot au depășit numărul tuturor edițiilor: 1.405 au donat sânge și au salvat peste 4200 vieți, plecând și cu cea mai bună ofertă a emisiunii”, a declarat Marcel Boloș, Ministrul Finanțelor, potrivit unui comunicat.

Statul este un partener important al pieței de capital, atât prin susținerea pe care o oferă, prin instituțiile sale, în demersurile pe care le întreprindem pentru accelerarea dezvoltării pieței, cât și prin această consecvență în derularea ofertelor de vânzare de titluri de stat Fidelis de către Ministerul Finanțelor. Aceste titluri de stat au, pe de o parte, o componentă de diversificare a surselor de finanțare de către Trezorerie, iar, pe de altă parte, sunt un instrument de educație financiară pentru foarte mulți români care prin investiția în Fidelis fac un prim pas în lumea investițiilor. Aceste aspecte au cântărit mult în decizia noastră de a premia Ministerul Finanțelor pentru această consecvență în emisiunile de titluri de stat Fidelis”, a declarat Radu Hanga, Președintele Consiliului de Administrație al BVB.

Felicităm Ministerul Finanțelor, consorțiul de intermediere și partenerul lor media RockFM pentru succesul unei noi emisiuni de titluri de stat Fidelis și pentru această simbioză a tranșei dedicată donatorilor, între componenta socială și cea investițională. Oferta de instrumente financiare disponibile pentru investiții la BVB crește cu fiecare nouă listare, de acțiuni sau obligațiuni, iar în ultimii ani aceasta s-a diversificat mult, prin cele peste 190 de listări, inclusiv prin obligațiunile municipale care încep să fie emise de autoritățile locale. Gama de instrumente financiare se va extinde și mai mult odată cu operaționalizarea CCP.RO Bucharest și relansarea pieței derivatelor, pentru care Autoritatea de Supraveghere Financiară a aprobat cererea de autorizare”, a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București.

Oferta primară de vânzare a titlurilor de stat Fidelis a fost intermediată de sindicatul format din BT Capital Partners (Lead Manager și Intermediar) și Banca Transilvania (Grup de Distribuție), precum și Alpha Bank România, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale (Intermediari). De asemenea, titlurile de stat au putut fi cumpărate și prin 11 participanți eligibili.

Avem oportunitatea de a evidenția contribuția noastră, ca partener în acest program, la educația financiară și cultura sănătoasă de economisire și investire, care a ajuns să caracterizeze clienții de retail în ultimii ani, odată cu lansarea proiectului de emisiuni pentru populație Fidelis prin BVB. O nouă ofertă de succes demonstrează atractivitatea produselor în condițiile actuale de piață și recurența cu care investitorii revin către emisiunile de titluri de stat, odată cu acumularea de disponibil sau cu maturarea edițiilor anterioare”, a spus Daniela Secară, Directorul General al BT Capital Partners.

Emisiunile de titluri de stat în cadrul programului Fidelis continuă să fie recepționate pozitiv de către investitorii de retail atrași de oportunitățile de economisire în lei și în valută și de diversificare a portofoliilor. Cererea importantă și stabilă pentru acest instrument financiar susține, astfel, cu succes demersul strategic al Ministerului de Finante de a se finanța prin Bursa de Valori Bucuresti”, a declarat Nicoleta Ruxandescu, Director Unitatea de Investiții și Piețe de Capital din cadrul Alpha Bank România.

Emisiunile sistematice de titluri de stat Fidelis au reușit să consolideze un instrument financiar ce a devenit indispensabil pentru investitorii de retail în optimizarea deciziilor lor de management de portofoliu. În plus, titlurile Fidelis se constituie într-un benchmark îndelung așteptat pentru raportarea câștigurilor investițiilor în obligațiuni corporative și acțiuni la o rată fără risc efectiv accesibilă pentru micii investitori care își administrează propriile portofolii de valori mobiliare. Pe de altă parte, nu trebuie neglijat nici efectul de pivot al titlurilor Fidelis pentru cei care investesc pentru prima dată în valori mobiliare și care, ulterior, pot sa facă pasul către investițiile în obligațiuni și acțiuni listate la BVB, aceasta reprezentând cea mai sustenabilă manieră de construcție a unui segment de retail puternic pentru instrumente financiare specifice pieței de capital”, a afirmat Irina Neacșu, Director Executiv Corporate Finance BRD – Groupe Societe Generale.

Prioritizăm sănătatea financiară și ne bucurăm să fim parteneri pentru Ministerul Finanțelor, care prin derularea emisiunilor Fidelis încurajează un comportament financiar responsabil și facilitează accesul tuturor românilor la instrumente financiare investiționale. Pentru BCR, prosperitatea se construiește prin educație financiară și prin susținerea pieței de capital, iar rolul nostru comun este să dezvoltăm cultura economisirii și investițiilor, astfel încât fiecare român să aibă posibilitatea să facă alegeri financiare inteligente pentru viitorul său”, a declarat Andrei Ionuț Popescu, Director Executiv Piețe Financiare BCR.

În cadrul acestei oferte, derulată în perioada 21 februarie – 1 martie, românii au plasat aproape 14.000 de ordine de subscriere atât pentru titlurile de stat denominate în lei, cât și pentru cele în euro.

Caracteristicile titlurilor de stat sunt prezentate în tabelul următor:

Criteriu

 

 

 

 

Emisiune în lei pentru donatori, cu scadență în martie 2025 Emisiune în lei cu scadență în martie 2025

 

 

Emisiune în lei cu scadență în  martie 2027

 

 

Emisiune în euro cu scadență în martie 2025 Emisiune în euro scadentă în martie 2029
ISIN ROYE7S9SJ394 RO54Q1KOXNR8 ROFO4YBT7LL8 ROH07C9MF087 ROBK9EB2A2D8
Simbol R2503B R2503A R2703A R2503AE R2903AE
Maturitate 1 an 1 an 3 ani 1 an 5 ani
Dobândă anuală 7% p.a. 6% p.a. 6,75% p.a. 4% p.a. 5% p.a.
Valoare emisiune 135.336.000 358.263.200 350.312.200 118.006.200 72.532.100
Valoare nominală/ titlu de stat 100 lei 100 lei 100 lei 100 euro 100 euro
Suma minimă subscrisă 500 lei 5.000 lei 5.000 lei 1.000 euro 1.000 euro

Veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital nu sunt impozabile.

În emisiunea de titluri de stat Fidelis au putut investi persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta de peste 18 ani până la data închiderii ofertei, inclusiv.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!