13.7 C
București
vineri, octombrie 4, 2024

Banking & Servicii financiare – Prima reuniune din 2024 a Consiliului General al Comititetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială a avut loc pe 28 martie 2024. Consiliul a aprobat recomandarea de a menţine nivelul de 1% privind rata amortizorului anticiclic de capital pentru a se gestiona riscurile sistemice – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

În data de 28 martie 2024 s-a desfăşurat prima şedinţă din acest an a Consiliului general al Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) în care a fost aprobată recomandarea privind amortizorul anticiclic de capital, respectiv de a se menţine la nivelul de 1% pentru a gestiona adecvat riscurile sistemice de natură ciclică...

Direcţia de acţiune este congruentă cu tendinţa europeană în domeniul macroprudenţial, fiind utilizate proactiv instrumentele aflate la dispoziţia autorităţilor pentru întărirea rezilienţei instituţiilor de credit, inclusiv prin aplicarea, într-o manieră prospectivă, a unei rate pozitive a amortizorului anticiclic de capital.

Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială a fost înfiinţat în baza Legii nr.12/2017 privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar naţional, asigurându-se astfel implementarea Recomandării Comitetului european pentru risc sistemic (CERS) nr.

În data de 28 martie 2024 s-a desfăşurat prima şedinţă din acest an a Consiliului general al Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială (CNSM) în care a fost aprobată recomandarea privind amortizorul anticiclic de capital, respectiv de a se menţine la nivelul de 1% pentru a gestiona adecvat riscurile sistemice de natură ciclică, inclusiv pe fondul incertitudinilor geopolitice regionale sau globale, potrivit informaţiilor publice pe site-ul CNSM.

„Decizia este în continuare oportună în contextul în care nivelurile lichidităţii şi solvabilităţii sectorului bancar sunt adecvate, iar profitabilitatea permite menţinerea rezervelor de capital. Direcţia de acţiune este congruentă cu tendinţa europeană în domeniul macroprudenţial, fiind utilizate proactiv instrumentele aflate la dispoziţia autorităţilor pentru întărirea rezilienţei instituţiilor de credit, inclusiv prin aplicarea, într-o manieră prospectivă, a unei rate pozitive a amortizorului anticiclic de capital. Recomandarea şi deciziile CNSM au fost aprobate de Consiliul general al CNSM cu unanimitatea voturilor exprimate”, conform reprezentanţilor CNSM.

Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială a fost înfiinţat în baza Legii nr.12/2017 privind supravegherea macroprudenţială a sistemului financiar naţional, asigurându-se astfel implementarea Recomandării Comitetului european pentru risc sistemic (CERS) nr. 3/2011 privind mandatul macroprudenţial al autorităţilor naţionale. Din cadrul CNSM fac parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, Autorităţii de Supraveghere Financiară şi Guvernului. Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia.

 

 



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!