-4 C
București
luni, ianuarie 13, 2025

Banking & Servicii financiare – Primele date detaliate despre evoluţia economiei în T1/2024: Aproape toate sectoarele majore sunt pe minus, de la industrie la agricultură şi construcţii. Rămâne întrebarea: a trecut economia hopul? – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

♦ Economia României a crescut cu 0,1% în primul trimestru din 2024 şi a evitat la mustaţă scăderea economică ♦ Doar sectorul public al economiei a crescut marginal, împreună cu activităţile de spectacole şi recreaţionale şi cu IT-ul ♦ În rest...

Activităţile recreative şi culturale au înregistrat cea mai puternică creştere anuală în acest trimestru (+7%), comparativ cu alte componente, contribuind cu 0,2 puncte procentuale la creşterea generală, similar cu sectorul IT&C”, este de părere Valentin Tătaru, economistul-şef al ING Bank România.

 După cum indicau şi datele care apar lunar, industria României a continuat să scadă şi a ajuns, ca pondere în PIB, la 18,3% în primul trimestru din acest an.

După cum indicau şi datele care apar lunar, industria României a continuat să scadă şi a ajuns, ca pondere în PIB, la 18,3% în primul trimestru din acest an.

♦ Economia României a crescut cu 0,1% în primul trimestru din 2024 şi a evitat la mustaţă scăderea economică ♦ Doar sectorul public al economiei a crescut marginal, împreună cu activităţile de spectacole şi recreaţionale şi cu IT-ul ♦ În rest, toate sectoarele au înregistrat fie stagnare, fie scădere a valorii adăugate.

„Analizând puţin par­tea de pro­duc­ţie a eco­nomiei, industria şi serviciile pentru companii încă slabe au fost un obstacol pentru producţie. Cu toate acestea, în concordanţă cu optimismul consumatorilor arătat de vânzările cu amănuntul, consumatorii români s-au bucurat de divertisment. Activităţile recreative şi culturale au înregistrat cea mai puternică creştere anuală în acest trimestru (+7%), comparativ cu alte componente, contribuind cu 0,2 puncte procentuale la creşterea generală, similar cu sectorul IT&C”, este de părere Valentin Tătaru, economistul-şef al ING Bank România.

 După cum indicau şi datele care apar lunar, industria României a continuat să scadă şi a ajuns, ca pondere în PIB, la 18,3% în primul trimestru din acest an. Spre comparaţie, acum 10 ani, setcorul industrial însemna aproape 30% din economie. De asemenea, agricultura a însemnat doar 1,7% din economie, însă sectorul agricol este sezonier.

Creşterea economică a fost sub aşteptările analiştilor financiari, care vedeau în T1/2024 un avans de 2%, care să susţină, împreună cu o accelerare în trimestrele următoare, o creştere economică de 3% în 2024. Dacă la industrie scăderea nu a fost nicio surpriză, la zona de construcţii prognozele erau că va creşte puternic. În schimb, sectorul a ajuns la o pondere de 4,9% din PIB şi a contribuit negativ la avansul economiei, cu -0,1 puncte procentuale.

Ce se va întâmpla în trimestrele următoare şi care va fi bilanţul economiei în 2024? Pentru că datele din economie sunt mixte: consumul privat reflectat în cifra de afaceri din comerţ a accelerat în aprilie la o creştere de două cifre, construcţiile şi-au mai revenit graţie revenirii lucrărilor de infrastructură, dar, pe de altă parte, datele din industrie nu arată încă o revenire, chiar dacă sentimentul din piaţă s-a îmbunătăţit şi indicele S&P PMI, adus în România de BCR, a fost în mai pentru a doua lună la peste 50 de puncte, ceea ce ar însemna o creştere a  industriei prelucrătoare.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!