5.8 C
București
marți, ianuarie 18, 2022

Banking & Servicii financiare – Rata de neperformanţă la creditele ipotecare cu rate suspendate este de 4,9%, iar la creditele de consum amânate la plată rata NPL urcă la 14,9%, fiind peste ratele NPL la creditele retail nesuspendate. La nivelul întregului sistem bancar, rata creditelor neperformante era de 3,7% în septembrie 2021 – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: General

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

♦ Spre deosebire de riscul valutar, cel privind rata dobânzii reprezintă o preocupare importantă ♦ Ponderea debitorilor cu un grad de îndatorare între 40 şi 60% este mult mai mare în cazul celor care au amânat creditele... Debitorii care au solicitat amânarea ratelor de plată au un risc de credit mai ridicat având în vedere că sunt mai îndatoraţi, datele indicând că la creditele ipotecare rata creditelor neperformante (NPL-non-performing loans) era în septembrie de 4,9%...

♦ Spre deosebire de riscul valutar, cel privind rata dobânzii reprezintă o preocupare importantă ♦ Ponderea debitorilor cu un grad de îndatorare între 40 şi 60% este mult mai mare în cazul celor care au amânat creditele, comparativ cu restul debitorilor (39% faţă de 26%), aceştia deţinând 44% din creditele incluse în programul de suspendare a ratelor de plată.

Debitorii care au soli­ci­tat amânarea ra­telor de plată au un risc de credit mai ri­dicat având în vedere că sunt mai îndatoraţi, datele indi­când că la creditele ipotecare rata cre­ditelor ne­performante (NPL-non-per­for­ming loans) era în septembrie de 4,9%, cu 3,7 puncte procentuale mai mare faţă de creditele ipotecare fără rate suspendate la plată, iar la creditele de consum rata NPL este de 14,9%, cu 9,8 puncte procentuale mai mult faţă de cele fără suspendarea ra­te­lor, susţine BNR în cea mai recentă ediţie a Raportului asupra stabilităţii financiare.

La nivelul întregului sistem ban­car, pe retail şi corporate, rata credi­telor neperformante era de 3,7% în sep­tem­brie 2021, iar în cazul împru­mu­turilor populaţiei rata NPL era de 3,3%.

„În cazul portofoliului de credite acordate populaţiei, un risc impor­tant este dat de impactul pandemiei asu­pra capacităţii de plată a popu­laţiei. Debitorii care au solicitat amâ­narea ratelor de plată la credite au un risc de credit mai ridicat, o pondere mai mare dintre aceştia având un grad de îndatorare mai însemnat. Analiza matricei de tranziţie şi a ra­telor de neperfor­man­ţă arată o dete­rio­rare a capacităţii de plată mai pro­nunţată în cazul acestor debitori, în spe­cial a celor cu credite de consum. Condi­ţiile specifice ale acestor cre­dite impun o monito­ri­zare atentă a acestor debitori pentru identifi­carea din timp a soluţiilor necesare în ve­de­rea limitării pierderilor pentru eco­nomie“, se arată în raportul BNR.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!