2.2 C
București
sâmbătă, ianuarie 18, 2025

Banking & Servicii financiare – Ratingul suveran al României este pe ultima treaptă recomandată investiţiilor, de 15 ani. De ce, de vreme ce economia a crescut puternic în aceşti ani, România se pregăteşte pentru OCDE şi datoria publică e sub control? România a plătit anul trecut dobânzi la creditele publice de 31 de miliarde de lei, adică 2% din PIB sau 5% din bugetul consolidat – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

♦ Pentru comparaţie, PIB-ul educaţiei a fost de 49 de miliarde de lei, adică un pic peste 3% din PIB ♦ România plăteşte, prin urmare, dobânzi la credite cât două treimi din banii pe care-i alocă educaţiei.

Cu creştere economică de 4-6% în ultimii ani, cu excepţia lui 2020 şi 2023, dar şi cu deficite mult peste ţinta de 3% din PIB, România rămâne cu rating de ţară pe ultima treaptă recomandată investiţiilor din partea tuturor celor trei mari agenţii americane de evaluare financiară.

Ce vor face mai departe agenţiile de rating, la scorul cărora pieţele financiare se uită şi împrumută România la costuri mai mari? Analiştii financiari consultaţi de ZF sunt de părere că cel mai probabil ratingul va fi păstrat...

Pentru comparaţie, PIB-ul educaţiei a fost de 49 de miliarde de lei, adică un pic peste 3% din PIB ♦ România plăteşte, prin urmare, dobânzi la credite cât două treimi din banii pe care-i alocă educaţiei. Cum am ajuns în această situaţie?

Cu creştere economică de 4-6% în ultimii ani, cu excepţia lui 2020 şi 2023, dar şi cu deficite mult peste ţinta de 3% din PIB, România rămâne cu rating de ţară pe ultima treaptă recomandată investiţiilor din partea tuturor celor trei mari agenţii americane de evaluare financiară. La ratingul suveran se uită cu atenţie investitorii străini atunci când iau decizia unei investiţii într-o economie, dar şi pieţele financiare, atunci când împrumută ţara. Or, în acest moment, România are unul dintre cele mai mari costuri de împrumut din UE, în afară de Ungaria, lucru care se reflectă şi în cheltuielile ţării cu dobânzile.

Cel mai recent, agenţia americană de rating Standard and Poor’s (S&P) a publicat un nou raport asupra economiei României, precum şi prognozele pentru principalii indicatori macroeconomici, în care a păstrat ratingul suveran al României pe ultima treaptă recomandată investiţiilor, deasupra categoriei „junk”, dar cu perspectivă stabilă, adică nu există un pericol de retrogradare până la următoarea evaluare.

Ce vor face mai departe agenţiile de rating, la scorul cărora pieţele financiare se uită şi împrumută România la costuri mai mari? Analiştii financiari consultaţi de ZF sunt de părere că cel mai probabil ratingul va fi păstrat, însă riscul poate fi mai mare pe partea de retrogradare, pentru că deficitele ţării – bugetar şi comercial – nu sunt reduse.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!