Semnele că însănătoşirea economiei Chinei, a doua cea mai mare din lume, slăbeşte se adună cu repeziciune, dând motive în creştere autorităţilor ţării să acţioneze.
Cererea de credite a slăbit în mai, un motiv în plus pentru ca banca centrală chineză să-şi crească stimulentele pentru impulsionarea creşterii, scrie Bloomberg.
O serie de rapoarte economice arată că recuperarea economiei chineze a pierdut din viteză în mai: inflaţia a rămas apropiată de zero, activitatea din sectorul manufacturier s-a contractat, exporturile au scăzut pentru prima dată în trei luni, iar o revenire a vânzărilor de locuinţe a încetinit. Investiţiile private au stagnat în primele patru luni ale anului.
Ultimele date au venit după ce banca centrală chineză a surprins pieţele ieri-dimineaţă cu o reducere a dobânzii de politică monetară pe termen scurt, semn că oficialii sunt din ce în ce mai îngrijoraţi cu privire la slăbirea creşterii. Speculaţii privitoare la noi măsuri viitoare de relaxare monetară au apărut în urma anunţului.
Cifrele dezamăgitoare arată că „banca s-a folosit de reducerea dobânzii pentru a linişti pieţele înainte de publicarea acestora“, arată Bruce Pang, economist-şef la Jones Lang LaSalle. „Cererea şi dinamismul companiilor şi gospodăriilor sunt reduse“.
Guvernatorul băncii centrale Yi Gang a semnalizat săptămâna trecută o viitoare flexibilitate sporită a politicii monetare, limbaj interpretat de unii analişti ca semnalizând noi acţiuni de relaxare monetară. Marile bănci de stat au redus de asemenea dobânzile la o serie de produse de depozit, ceea ce va contribui la menţinerea marjelor de profit în cazul declinului dobânzilor.
Autorităţile analizează de asemenea lansarea unui amplu pachet de stimulente pentru impulsionarea economiei, potrivit unor surse familiare cu situaţia citate de Bloomberg.
Propunerile creionate de multiple agenţii guvernamentale includ măsuri menite să susţină sectoare ca cel imobiliar şi cererea internă.
Planul nu a fost încă finalizat şi ar putea suferi modificări, au adăugat sursele citate. Consiliul de Stat ar putea discuta politicile încă de vineri, însă nu este clar când vor fi acestea anunţate sau implementate.
Deşi investitorii vor saluta probabil noile eforturi ale autorităţilor chineze pentru susţinerea economiei, multe vor depinde de amploarea şi structura noilor stimulente.
Guvernul chinez şi-a setat o ţintă de creştere relativ conservatoare de aproximativ 5% pentru 2023, însă declinul recent al activităţii umbreşte perspectivele pentru obiectivul respectiv.
Semne de slăbiciune continuă apar de asemenea pe piaţa rezidenţială a ţării, unul dintre cei mai mari driveri ai creşterii Chinei, în pofida unui plan de salvare lansat în noiembrie.
Dezvoltatorii se chinuie să refacă încrederea în piaţă după trei ani de durere economică, notează The Guardian.
Disperaţi să-şi crească vânzările, aceştia oferă potenţialilor cumpărători de locuinţe lingouri de aur, maşini noi şi telefoane mobile drept stimulente.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).