5.8 C
București
miercuri, decembrie 7, 2022

Banking & Servicii financiare – Rusia face avere din exporturile de energie. Excedentul de cont curent, nivel record în trimestrul doi – Sinteza

1 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: In prelucrare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Excedentul de cont curent al Rusiei a ajuns la un nivel record în trimestrul al doilea. Acesta se ridică la 70,1 miliarde de dolari. Creșterea explozivă a veniturilor rezultate din exporturile de energie şi materii prime a contribuit la contracararea impactului sancţiunilor impuse Moscovei de SUA şi Europa pentru invadarea Ucrainei. Banca Centrală a Rusiei

Excedentul de cont curent al Rusiei a ajuns la un nivel record în trimestrul al doilea. Acesta se ridică la 70,1 miliarde de dolari.

Creșterea explozivă a veniturilor rezultate din exporturile de energie şi materii prime a contribuit la contracararea impactului sancţiunilor impuse Moscovei de SUA şi Europa pentru invadarea Ucrainei.

Banca Centrală a Rusiei a publicat, luni, datele care arată că excedentul de cont curent a atins cel mai ridicat nivel de după anul 1994. Excedentul de cont curent este cel mai utilizat indicator al schimburilor comerciale cu bunuri şi servicii.

Ce a contribuit la acest excedent record?

Colapsul importurilor Rusiei, apărut ca urmare a sancțiunilor occidentale, a fost unul din motivele care au contribuit la acest excedent record. Pentru primele şase luni din 2022, excedentul de cont curent a urcat la 138,5 miliarde de dolari, a precizat Banca Centrală a Rusiei.

În perioada aprilie-iunie 2022, exporturile Rusiei au fost de 153,1 miliarde de dolari, în scădere faţă de valoarea de 166,4 miliarde de dolari înregistrată în primul trimestru.

Pe de altă parte, importurile Rusiei au scăzut până la 72,3 miliarde dolari în trimestrul al doilea, de la 88,7 miliarde dolari în primul trimestru, susține Bloomberg.

Rubla rusească a devenit moneda cu cele mai bune performanţe

De la debutul invaziei Ucrainei, Rusia a încetat să mai dea publicităţii date detaliate cu privire la importurile şi exporturile sale, dar aceste fluxuri pot fi estimate pe baza datelor publicate de ţările partenere.

În luna mai, au apărut semnale că importurile s-au stabilizat în cazul celor cinci ţări care sunt responsabile pentru aproximativ jumătate din schimburile comerciale ale Rusiei, pe măsură ce economia rusească s-a adaptat, iar companiile au început să găsească noi rute pentru livrări.

Creşterea excedentului de cont curent, combinată cu controalele stricte asupra mişcărilor de capital, care au limitat cererea de valută, au făcut din rubla rusească moneda cu cele mai bune performanţe în acest an din rândul monedelor emergente.

Rubla a crescut cu 35% în acest an față de dolarul american și se tranzacționează la 55,78 pentru un dolar. O situație paradoxală, în condițiile în care valoarea rublei se prăbușise dramatic în urma invadării Ucraina, ajungând să valoreze, la un moment dat, mai puțin de un penny.

În ultimii 29 de ani, rubla rusească s-a scufundat vertiginos. În 1993, prin paritate față de dolarul american era practic fără nicio valoare, ajungând apoi să se tranzacționeze la 1 1/4 cenți când Rusia a invadat Ucraina, pe 24 februarie.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!