3.7 C
București
duminică, decembrie 8, 2024

Banking & Servicii financiare – S-au scumpit din nou gazele în Europa. Preţurile de referinţă au crescut cu până la 40% – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Preţurile de referinţă ale gazelor naturale de pe piața europeană au revenit miercuri peste pragul de 40 de euro/Megawatt-oră din cauza unor posibile greve ale muncitorilor de la anumite facilităţi de gaze lichefiate din Australia.

Creșterea prețurilor de referință a fost înregistrată în jurul orei 3:43 p.m., la hub-ul de gaze TTF din Amsterdam, loc unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa.

În acel moment, cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau în creştere cu 30%, până la 40,35 euro pentru un Megawatt-oră.

Creșterea prețurilor de referință a fost înregistrată în jurul orei 3:43 p.m., la hub-ul de gaze TTF din Amsterdam, loc unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa.

În acel moment, cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau în creştere cu 30%, până la 40,35 euro pentru un Megawatt-oră. În cursul şedinţei au fost înregistrate creşteri de până la 40%.

Angajații Chevron Corp. şi Woodside Energy Group Ltd, la un pas de grevă

Angajaţii firmelor Chevron Corp. şi Woodside Energy Group Ltd. din Australia au votat în favoarea demarării unei greve. Se estimează că aceasta va afecta livrările de gaze naturale lichefiate ale Australiei, fapt care va pune presiune pe piaţa mondială de GNL.

În prezent nu există informații cu privire la momentul în care va fi declanşată greva, dacă se va opta pentru acest mod de protest.

Potrivit directorului firmei de consultanță Inspired Plc., Nick Campbell, este posibil ca cumpărătorii asiatici să vină cu oferte mai mari pentru a-şi garanta importurile de gaze lichefiate şi a înlocui livrările din Australia care ar putea să fie perturbate, iar această situaţie ar afecta şi Europa.

„Gazele lichefiate au devenit o sursă importantă de aprovizionare în mixul de gaze european şi de acea orice semnal că aceste livrări sunt în pericol duce la o creştere a preţurilor” a precizat Nick Campbell.

Alți factori care au influențat creșterea prețului gazelor

În ultima perioadă există și alți factori pentru creșterea prețurilor. Amintim diminuarea importurilor de gaze lichefiate în Europa în ultima lună, dar și creșterea livrărilor din Europa în Ucraina, care are capacităţi de depozitare disponibile.

Un alt factor de risc este reprezentat de potenţialele întârzieri la lucrările de mentenanţă din cadrul facilităţilor de gaze din Norvegia.

În prezent, acești factori sunt atenuați de cererea redusă de gaze precum şi de faptul că gradul de umplere a depozitelor din Europa depășește cota normală pentru acest moment al anului.

România nu va avea probleme cu gazele în această iarnă

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a transmis că nu vor fi probleme cu gazele în iarna următoare.

„Vom avea gaze la iarnă. Îmi doresc ca românii să nu tremure nici de frig, nici de frica facturilor. Suntem cu un procent record pot să-i spun, de 77%, sunt datele de astăzi, şi comparativ cu perioada similară a anului trecut, ne apropiem de valoarea de un miliard de normal metri cubi mai mult decât înmagazina România acum un an de zile.

E adevărat, ne-a ajutat şi scăderea consumului, pentru că industria scăzând, activitatea industrială a scăzut, şi atunci s-au consumat mai puţine gaze.”

Acesta a mai vorbit despre ținta României față de UE: „Deci, noi la 1 septembrie trebuie să fim cu un grad de umplere de peste 90%, aceasta este ţinta pe care România o are în faţa Comisiei Europene. Suntem convinşi că vom depăşi această ţintă.

Am depăşit şi ţinta de la 1 iulie, deci ne vom apropia de capacitatea maximă de înmagazinare pe măsură ce ne apropiem de sfârşitul acestui ciclu de injecţie. La 1 octombrie începe ciclul de extracţie din depozite şi, în contextul unei ierni normale, nu vom avea absolut nicio problemă”.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!