26.8 C
București
joi, septembrie 29, 2022

Banking & Servicii financiare – Salariile acest români s-au triplat în ultimii zece ani! Se dau aproape 2.000 de euro pe lună – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Astfel, în 2022, în medie, acești angajați primesc aproape 2.000 de euro pe lună.

1.900 de euro) în luna mai a anului 2022, fiind de aproape trei ori mai mare decât în urmă cu un deceniu, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Cu o medie de aproape 2.000 de euro net pe lună, programatorii sunt cel mai bine plătiţi angajaţi din economie şi au lăsat mult în urmă, ca nivel al remuneraţiei, bancherii, cei care, înainte de criza financiară din 2008-2009 dominau clasamentul salariilor mari.

Salariile programatorilor s-au triplat în ultimii zece ani, arată ultimele date oficiale publicate de INS. Astfel, angajații în IT au ajuns să primească în medie aproape 2.000 de euro lunar.

Salariile acest români s-au triplat în ultimii zece ani! Se dau aproape 2.000 de euro pe lună

Salariul mediu în sectorul serviciilor informatice a ajuns la circa 9.200 de lei net (cca. 1.900 de euro) în luna mai a anului 2022, fiind de aproape trei ori mai mare decât în urmă cu un deceniu, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Creşterea numărului de investitori în centre de servicii IT, nevoia tot mai mare de digitalizare, dar şi deficitul de programatori sunt printre principalii factori care au condus la o majorare accelerată a salariilor în acest sector.

Cu o medie de aproape 2.000 de euro net pe lună, programatorii sunt cel mai bine plătiţi angajaţi din economie şi au lăsat mult în urmă, ca nivel al remuneraţiei, bancherii, cei care, înainte de criza financiară din 2008-2009 dominau clasamentul salariilor mari. În prezent, un programator câştigă echivalentul a 2,3 salarii medii pe economie şi a 6 salarii minime la nivel naţional.

Peste 220.000 de români lucrează în IT, față de 100.000 în 2002

Efectivul de angajaţi din sectorul IT&C a crescut de la circa 100.000 la peste 220.000 de persoane în ultimii zece ani, iar importanţa sectorului a crescut de la an la an, ajungând să reprezinte 6,4% din PIB în 2021.

Cei mai mulţi angajaţi din sectorul IT&C lucrează în Bucureşti, aproape 100.000, jumătate din efectivul total de salariaţi din acest domeniu, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Alături de Capitală, Clujul, Timişoara, Iaşiul şi Braşovul sunt oraşele cu cele mai numeroase comunităţi de IT-işti, concentrând împreună aproape 80% din efectivul total de oameni din acest sector.

România conduce topul salariilor ajustate ale programatorilor din Europa de Est

România ocupă locul 16 în topul salariilor ajustate la nivelul de trai pentru poziţia de programator junior, surclasând veniturile din ţări ca Irlanda, Cehia, Grecia, Polonia, Ungaria, Croaţia, Bulgaria, Cipru, Estonia şi altele, arată un studiu realizat de şcoala de programatori Codecool.

România continuă să conducă topul salariilor ajustate în Europa de Est, programatorii din ţara noastră câştigând cu 25% mai mult decât cei din Croaţia şi cu 15% în cazul Bulgariei.

Marea Britanie îşi menţine prima poziţie în topul salariilor ajustate pentru programatorii de toate nivelele – junior, middle şi senior. Studiul arată că harta salariilor din Europa este dominată de sectorul IT şi în 2022, care continuă să fie un important motor de dezvoltare, oferind cele mai bine plătite posturi din piaţa muncii. Dacă ţările vestice deţin încă avansul când vine vorba de suma încasată de programatori, costul de trai din fiecare ţară influenţează direct valoarea salariului şi schimbă topul ţărilor.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!