Probabilitatea unei scăderi a preţurilor proprietăţilor din Europa este în creştere, sub efectul încetinirii economiei şi scumpirii rapide a creditului, se arată într-o notă publicată recent de Moody’s, potrivit La Tribune.
Majorarea rapidă a dobânzilor, care scumpeşte creditele ipotecare, riscă să reducă cererea şi să provoace o scădere a preţurilor. Totuşi, în pofida acestei scăderi a preţurilor, accesul gospodăriilor la proprietăţi nu va fi mai facil în condiţiile în care puterea lor de cumpărare este diminuată de inflaţie.
Prima lună completă de date din zona euro privitoare la creditele ipotecare publicate după ce Banca Centrală Europeană şi-a început ciclul majorărilor de dobânzi arată că băncile continuă să treacă mai departe către consumatori scumpirea creditului.
La 2,26%, costul din august s-a situat la cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani, fiind cu aproape un punct procentual peste nivelul de la începutul anului, scrie Bloomberg. Cu BCE majorând dobânzile cu 75 de puncte bază în septembrie şi urmând să procedeze la fel în această lună, noi astfel de creşteri ale dobânzilor la creditele ipotecare se vor materializa cu siguranţă.
Creşterea preţurilor locuinţelor din zona euro a încetinit pentru prima dată în ultimii doi ani, relevă ultimele date Eurostat. Preţurile au avansat cu 9,3% în trimestrul II în termeni anuali, faţă de 9,8% în trimestrul anterior. Creşterea a încetinit şi la nivelul UE, cele mai modeste creşteri fiind consemnate în Cipru, Finlanda şi Danemarca.
În Suedia, cu una dintre cele mai fierbinţi pieţe ale proprietăţii în timpul pandemiei, scăderea preţurilor locuinţelor s-a adâncit în septembrie cu cererea erodată de majorarea dobânzilor şi temerile privind costurile energetice în creştere.
Volumul tranzacţiilor pentru septembrie şi întreg trimestrul trei a scăzut semnificativ faţă de nivelurile corespunzătoare din ultimii doi ani.
Ţara se află acum în faţa unui declin de două cifre similar celor înregistrat de ţări ca Australia şi Canada.
În Spania, cumpărătorii se grăbesc să facă achiziţii înaintea unor noi scumpiri ale creditelor ipotecare. Drept rezultat, preţurile locuinţelor spaniole au crescut la 2.011 euro pe metru pătrat în septembrie, cel mai ridicat nivel din mai 2012. „Este o reflectare a unei oferte din ce în ce mai reduse şi a achiziţiilor făcute în grabă pentru a evita scumpirile dramatice ale creditului din a doua jumătate a anului“, arată Maria Matos de la Fotocasa.
În Ungaria, 9.200 de locuinţe au fost tranzacţionate în septembrie, cu 22% mai puţine decât în aceeaşi lună a anului trecut, relatează Budapest Business Journal.
Analiştii pun această încetinire pe seama „situaţiei economice în schimbare“ şi scumpirii creditului. Vânzările de locuinţe din trimestrul trei consemnat o scădere de 19% anual.
În SUA, deşi dobânzile creditelor ipotecare au mai scăzut, costurile legate de creditele ipotecare au consemnat mai mult de o dublare de la începutul anului, creşterea întrerupând raliul sectorului rezidenţial din pandemie, notează Bloomberg.
Dobânzile creditelor ipotecare au scăzut recent după o perioadă de şase săptămâni de creşteri care au împins costurile de finanţare la un maxim pe 15 ani.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).