17.9 C
București
joi, septembrie 29, 2022

Banking & Servicii financiare – Se dau bani în plus la pensie! Vestea anului pe care toți românii o așteptau – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Într-o postare pe pagina personală de Facebook aceasta anunță că a inițiat încă din 2021 o lege care recunoaște vechimea în muncă a medicilor de familie și a dentiștilor.

În ceea ce privește situația cabinetelor la nivel național, datele publicate de INS în 2020 arată că existau peste 10.000 de cabinete independente de medicină de familie, peste 15.000 de cabinete stomatologice independente, dar și peste 12.000 de cabinete independente de specialitate.

Câte cabinete avem (date INS 2020): – 10.652 de cabinete independente de medicină de familie (6.385 în mediul urban și 4.267 în mediul rural) – 12.276 cabinete medicale independente de specialitate (11.743 în mediul urban și 533 în mediul rural) – 15.650 cabinete stomatologice independente (13.374 în mediul urban și 2.276 cabinete în mediul rural) Total: 38.578 cabinete medicale independente”...

Se dau mai mulți bani pe lângă pensie. Anunțul a fost făcut în urmă cu doar câteva momente de către Oana Ţoiu, membru în Comisia pentru muncă şi protecţie socială. Acești angajați ar urma să primească mai mulți bani în momentul în care se vor pensiona.

Într-o postare pe pagina personală de Facebook aceasta anunță că a inițiat încă din 2021 o lege care recunoaște vechimea în muncă a medicilor de familie și a dentiștilor.

După aproape jumătate de an însă, sunt șanse mari ca legea să meargă mai departe. Totodată, Oana Toiul a subliniat și problemele cu care se confruntă aceste categorii dar și care este soluția.

„Am inițiat anul trecut o lege pentru recunoașterea vechimii în muncă a medicilor de familie și a dentiștilor, și după jumătate de an de muncă în dezbateri, voturi, reluarea tehnică a procesului legislativ, azi după discuțiile din Senat vă pot spune că intră în linie dreaptă.

✏️ Problema: la angajarea sau încadrarea pe grila de salarizare medicilor de familie le este cerut contractul de muncă, doar că ei nu își pot face contract de muncă în propriul cabinet, nu îi lasă legea. Dar practică meseria și plătesc contribuții.

📌 Soluția: recunoașterea muncii independente în cabinetele proprii, acolo unde în fiecare lună atât ca servicii prestate cât și în contribuții plătite echivalează cu norma întreagă”, se arată în postare.

Câte cabinete aflate în această situație există la nivel național?

Ministerul Sănătății a dat aviz pozitiv la această lege, dar și comisiile și comitetele consultative, anunță aceasta.

În ceea ce privește situația cabinetelor la nivel național, datele publicate de INS în 2020 arată că existau peste 10.000 de cabinete independente de medicină de familie, peste 15.000 de cabinete stomatologice independente, dar și peste 12.000 de cabinete independente de specialitate.

„Ce am obținut: punctul de vedere pozitiv al Ministerului Sănătății, avizele de la comisii și comitetele consultative.

Câte cabinete avem (date INS 2020):

– 10.652 de cabinete independente de medicină de familie (6.385 în mediul urban și 4.267 în mediul rural)

– 12.276 cabinete medicale independente de specialitate (11.743 în mediul urban și 533 în mediul rural)

– 15.650 cabinete stomatologice independente (13.374 în mediul urban și 2.276 cabinete în mediul rural)

Total: 38.578 cabinete medicale independente”, se mai arată în postare.

La momentul actual aceasta este în linie dreaptă pentru a trece de Senat, iar până la sfârşitul lunii vor mai urma dezbaterile în cadrul Comisiei pentru sănătate a Senatului, iar apoi votul în plenul acestei Camere, se arată într-un comunicat tranismsi ulterior.

Ce scop are noua lege inițiată de Oana Țoiu?

În ceea ce privește scopul legii, Oana Țoiu susține că practic, inițiativa legislativă repară o nedreptate făcută zecilor de mii de medici de familie, de specialitate sau stomatologi care lucrează în cadrul propriilor lor cabinete medicale.

Totodată, aceasta adaugă că legea a fost inițiată după o serie de consultări cu medicii de familie, dar și cu stomatologii care nu aveau vechimea în muncă deși au lucrat peste 20 de ani în domeniu.

“Ne-am consultat cu medicii de familie, stomatologii şi asociaţiile profesionale ale acestora şi ne-au semnalat o lacună în lege, pe care acum o reparăm. Medici de familie chiar şi cu 20 de ani de experienţă nu aveau vechimea în muncă recunoscută la concursurile de angajare sau în grila de salarizare din mediul public, deşi plăteau contribuţiile aferente, deoarece li se cereau la dosar contracte de muncă.

Fiind profesii liberale, aceştia nu îşi pot face contracte de muncă lor înşişi în propriul cabinet pentru că nu au legal această opţiune. Ei plătesc contribuţii pe munca independentă, experienţă care, odată ce trece legea noastră, le va fi recunoscută deplin”, a declarat Oana Ţoiu, membru în Comisia pentru muncă şi protecţie socială, iniţiatoarea legii.

Ce condiții trebuie să respecte beneficiarii?

Sursa citată mai precizează că  noua propunere legislativă prevede ca perioada în care cabinetul medical individual a furnizat servicii medicale să fie considerată experienţă profesională de medic pentru titularul cabinetului şi să fie considerată vechime în muncă, similar prevederilor legale care li se aplică avocaţilor ce au recunoscută vechimea în propriile cabinete.

Referitor la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un cabinet individual pentru a fi luată considerarea ca vechime în muncă pentru medic, este vorba despre următoarele aspecte:

  • să fi avut venituri nete de cel puţin 12 salarii minim brute pe ţară;
  • să fi achitat toate contribuţiile, taxele şi impozitele legale.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!