4.3 C
București
marți, noiembrie 29, 2022

Banking & Servicii financiare – Se schimbă banii în România? Informația momentului la nivel național. Toată lumea trebuie să știe – Sinteza

1 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: In prelucrare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Se schimbă banii în România? Un raport coordonat de Daniel Dăianu, şeful Consiliului Fiscal, arată clar în ce stadiu se află țara noastră în ceea ce privește aderarea la zona euro. Potrivit șefului consiliului Fiscal, deși există un consens politic, România nu poate intra în zona euro, pentru că nu îndeplinește condițiile esențiale privind deficitul

Se schimbă banii în România? Un raport coordonat de Daniel Dăianu, şeful Consiliului Fiscal, arată clar în ce stadiu se află țara noastră în ceea ce privește aderarea la zona euro.

Potrivit șefului consiliului Fiscal, deși există un consens politic, România nu poate intra în zona euro, pentru că nu îndeplinește condițiile esențiale privind deficitul bugetar scăzut, sau cel al stabilității prețurilor.

De cealaltă parte, țări precum Bulgaria și Croația se pregătesc să adere în foarte puțin timp la zona euro. Despre România, Florin Cîțu spunea că ar urma să treacă la euro în 2028, însă realitatea este puțin diferită.

Când ar putea trece România la moneda euro?

Concluziile raportului menționat anterior au fost prezentate și în direct de Daniel Dăianu, şeful Consiliului Fiscal. Într-un interviu acordat la Antena 3, acesta a vorbit despre avantajele şi dezavantajele trecerii la moneda euro.

El susține că momentan este imposibil ca România să adere la zona euro fără o consolidare fiscală bugetară, aceasta fiind una dintre condițiile principale. El a adăugat că și pandemia, dar și războiul au bulversat economiile, nu doar cea a României.

„Acest raport nu judecă în special chestiunea aderării la zona euro. Deci problematica este mult mai amplă şi atenţia este capturată de războiul din Ucraina. Noi am trecut prin câteva perioade cu acest raport. Am avut primele numere care s-au ocupat şi de la aderarea la zona euro şi au încercat să judece consolidarea fiscală necesară, fiindcă aveam deficite structurale mari şi în permanenţă am subliniat, aşa cum am făcut şi în doumentele Consiliului Fiscal, că fără o consolidare fiscal bugetară, nu vom putea să aderăm la zona euro.

Este una dintre condiţii. După aceea a venit pandemia şi s-a intrat într-o altă fază, apoi criza energetică şi invadarea Ucrainei de către Federaţia Rusă, care a bulversat economiile şi aceste evoluţii s-au regăsit şi în aceste rapoarte”, a declarat Daniel Dăianu.

Totodată, el a mai explicat că dacă nu există ”finanțe publice sănătoase”, stabilirea cursului de schimb este și ea periclitată. Bulgaria de cealaltă parte, spune șeful Consiliului Financiar, deși este o țară mai săracă, a știu cum să gestioneze disciplina politică fiscală, dar și cea bugetară.

De ce Bulgaria poate să adere la moneda euro?

„Discuţiile oricum sunt permanente, dar nu sunt la maniera enumerării paşilor tehnici pentru a intra prima dată în mecanismul cursulor de schimb. Nu am întrunit anumite condiţii şi fără ele nu se poate.

Trebuie să avem această consolidare fiscal bugetară, care ţine nu numai de aderarea la zona euro, ci trebue spus că finanţe publice sănătoase sunt necesare pentru ca o economie să navigheze mai uşor pe ape atât de involburate. Şi în general este bine să ai finanţe publice sănătoase.

Dacă nu ai finanţe publice sănătoase periclitezi şi stabilitatea cursului de schimb, oricâte intervenţii ar avea o bancă centrală, mai ales că noi avem deficite foarte mari.

Adesea se invocă situaţia Bulgariei, o ţară care are venituri pe locuitor inferior celui mediu din România. Bulgaria, prin acest consiliu monetar, care este ca o cingătoare ce a disciplinat politica fiscală, politica bugetară, a avut, de când l-a introdus, deficite foarte mici”, a mai adăugat acesta.

Ce condiții nu respectă România pentru aderarea la moneda euro?

Daniel Dăianu susține că în momentul de față, România este singurul stat membru al UE care se află sub incidenţa procedurii de deficit bugetar excesiv. În acest sens, dacă într-adevăr se dorește aderarea la moneda euro, va fi nevoie de măsuri clare pentru consolidarea fiscal bugetară și aducerea deficitului la parametrii din Uniunea Europeană.

„Eu nu spun că fără un consiliu monetar nu se poate disciplina politica fiscal bugetară, pentru că dacă aşa ar fi, ar deveni o axiomă şi foarte mule ţări în lume ar recurge la consilii monetare, ceea ce nu este cazul. Vreau să arăt prin acest caz al Bulgariei, că ei au recurs la un mecanism ce a fost introdus când a avut loc o prăbuşire instituţională, nu ştiau ce să facă, în 1997-1998.

Consolidarea fiscal bugetară, aducerea deficitului, fie că este cash, fie că este structural, noi argumentăm sub 3%, deci sub nivelul care reprezintă în momentul de faţă angajamentul României faţă de comisie şi faţă de partenerii din Uniunea Europeană, pentru că suntem singurul stat membru al UE care se află sub incidenţa procedurii de deficit bugetar excesiv”, a spus Daniel Dăianu, şeful Consiliului Fiscal, în exclusivitate la Antena 3.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!