33.2 C
București
marți, iulie 5, 2022

Banking & Servicii financiare – Se schimbă banii! S-a anunțat data. Decizie luată în plin război – Sinteza

1 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: In prelucrare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Se schimbă banii! Anunțul venit chiar acum. Când se va întâmpla asta În cadrul ședinței săptămânale din 27 mai, guvernul bulgar a aprobat planul național de aderare la zona euro la 1 ianuarie 2024. “Acesta este un plan operațional care stabilește termene și obiective clare pentru instituții […] astfel încât să avem pregătirea tehnică pentru

Se schimbă banii! Anunțul venit chiar acum. Când se va întâmpla asta

În cadrul ședinței săptămânale din 27 mai, guvernul bulgar a aprobat planul național de aderare la zona euro la 1 ianuarie 2024.

“Acesta este un plan operațional care stabilește termene și obiective clare pentru instituții […] astfel încât să avem pregătirea tehnică pentru a trece la euro la 1 ianuarie 2024”, a declarat ministrul de Finanțe Assen Vassilev reporterilor după ședința de guvern.

Ministrul bulgar de Finanțe a mai spus că acesta ”este un prim pas tehnic, există o serie de modificări legislative care sunt necesare, inclusiv modificarea Legii Băncii Naționale a Bulgariei, iar procesul va continua în Parlament, la fel ca și discuția publică mai largă”.

Aderarea la zona euro a fost un subiect de dispută în Bulgaria

Bulgaria este membră a mecanismului ratei de schimb valutar (ERM2), “sala de așteptare” a zonei euro, din iulie 2020, însă în ultimele luni aderarea la zona euro a devenit unul dintre numeroasele subiecte de dispută în cadrul coaliției de guvernare a țării.

Unul dintre cei patru membri constituenți ai coaliției, partidul ITN al prezentatorului de televiziune prin cablu Slavi Trifonov, în special, a fost foarte vocal în ceea ce privește faptul că planul de aderare la zona euro ar trebui să fie aprobat doar după o dezbatere în Parlament, condiționată de o analiză cost-beneficiu a adoptării monedei euro, care să fie elaborată de banca centrală și de Ministerul de Finanțe.

Socialiștii, un alt partid din coaliția de guvernare, s-au arătat, de asemenea, neîncrezători pe această temă, deputatul Roumen Gechev fiind citat de Radioul Național Bulgar că o dată de aderare la zona euro ar putea fi stabilită doar după ce analiza cost-beneficiu va fi finalizată și discutată în consiliul de coaliție, scrie Reuters.

Încă se lucrează la analiza cost-benficiu

Vorbind cu reporterii, Vassilev a părut să minimalizeze afirmațiile potrivit cărora aprobarea de către cabinet a planului național de aderare la zona euro a încălcat termenii acordului de coaliție.

“Acordul de coaliție prevede că euro trebuie să fie adoptat cât mai curând posibil și că o campanie amplă va fi desfășurată după finalizarea analizei, ceea ce înseamnă că analiza este baza campaniei, nu decizia de aderare”, a spus el.

De asemenea, el a mai spus că ”pregătirile tehnice pentru aderarea [la zona euro] la 1 ianuarie 2024 durează cel puțin 18 luni, așa că nu avem prea mult timp pentru a amâna aprobarea planului.”

Vassilev a spus că încă se lucrează la analiza cost-beneficiu a aderării la zona euro, iar BNB nu și-a finalizat încă partea sa din raport.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!