3.9 C
București
miercuri, noiembrie 30, 2022

Banking & Servicii financiare – Șef de bancă din România: Îmi e greu să privesc o persoană în ochi și să-i spun să se finanțeze la un astfel de ROBOR – Sinteza

1 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: In prelucrare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Bogdan Neacșu: Îmi e greu să privesc o persoană în ochi și să-i spun să se finanțeze la un astfel de ROBOR Președintele CEC Bank spune că apetitul de a se împrumuta al persoanelor fizice a scăzut destul de mult din cauza dobânzilor în creștere, ceea ce arată că atât clienții, cât și băncile dau

Bogdan Neacșu: Îmi e greu să privesc o persoană în ochi și să-i spun să se finanțeze la un astfel de ROBOR

Președintele CEC Bank spune că apetitul de a se împrumuta al persoanelor fizice a scăzut destul de mult din cauza dobânzilor în creștere, ceea ce arată că atât clienții, cât și băncile dau dovadă de „o oarecare maturitate”.

„Prin prisma acestor dobânzi în creştere, apetitul de a se împrumuta al persoanelor fizice a scăzut semnificativ şi părerea mea este că acesta nu este un lucru rău. Asta dovedeşte o oarecare maturizare atât în rândul clienţilor, cât şi în rândul băncilor, vizavi de cum ne comportăm când avem astfel de situaţii. E bine să încetinim şi să nu creăm probleme la nivelul societăţii doar de dragul de a ne finanţa. Cred că asta este o lecţie pe care am învăţat-o din anii 2008-2010, de la criza cealaltă. Pur şi simplu, comportamentul a fost de altă natură. Ca atare, faptul că atât clienţii cât şi băncile sunt mai precaute, nu este neapărat un lucru rău, pentru că nu avem nevoie de probleme suplimentare de gestionat la nivelul economiei sau la nivelul sistemului bancar. N-avem nicio plăcere să creăm default-uri suplimentare”, a menţionat Bogdan Neacşu.

În cadrul ZF Bankers Summit 2022, Bogdan Neacșu a mai spus că se observă o încetinire a creditării mai mare, din perspectiva pieței de retail, în comparație cu segmentul firmelor.

Introducerea unui nivel de precauție în rândul oamenilor

Președintele CEC Bank a mai spus că îi este foarte greu să privească un client persoană fizică în ochi și să îi spună să se împrumute la un astfel de nivel al ROBOR-ului. Bogdan Neacșu adaugă că rolul bancherilor este de a introduce un nivel de precauție în rândul cetățenilor, chiar dacă aceștia au anumite obiective.

„Acum, vă spun, ca bancher, mi-e foarte greu să privesc un client persoană fizică în ochi şi să-i spun: ‘Finanţează-te la un astfel de nivel al ROBOR-lui!’, chiar dacă, în România, în anii 2000 sau înainte, evident că nivelurile de rată a dobânzii au fost mult mai mari decât experimentăm acum, dar, au trecut acele perioade, suntem la aproape 22 de ani de acele momente. Evident că ne uităm cu alţi ochi la aceste fenomene şi e foarte greu să-i spui unei persoane fizice: ‘Împrumută-te doar de dragul de a te împrumuta!’. Rolul nostru este cumva să inducem şi acest nivel de precauţie în rândul cetăţenilor, chiar dacă au anumite obiective investiţionale. Poate că e bine să se gândească de două ori până când să ia o astfel de decizie, vizavi de ce capacitate au să ramburseze aceste credite sau să ducă această povară financiară”, a adăugat președintele ARB.

Băncile au fost mai precaute

Acesta a mai spus că în ultimii ani, băncile au fost mai precaute în ceea ce privește activitatea de creditare, dar și la evaluarea capacității debitorilor de a face față datoriilor.

„Pe partea cealaltă, evident că ne uităm şi la clienţii pe care îi avem în portofoliu şi maniera în care ei se comportă vizavi de modul în care îşi pot servisa datoriile pe care le au la bănci. Deocamdată, ce putem să spunem este că nu ne confruntăm cu un default accelerat. Aproape că aş putea spune că nici nu se simte, să zic aşa, acest acest fenomen”, a adăugat Bogdan Neacşu.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!