0.4 C
București
sâmbătă, ianuarie 28, 2023

Banking & Servicii financiare – Sfârşitul erei banilor ieftini pune capăt „petrecerii“ de pe pieţele imobiliare din Europa şi SUA – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

În Europa, pieţele publice emit de luni întregi semnale de alarmă cu privire la sectorul proprietăţii, indica torul Stoxx 600 Real Estate prăbuşin du-se cu 40% în acest an şi atingând valorizări nemaînregistrate de la cri za financiară mondială...

Însă de-abia acum începe să devină vizibil impac tul real al sfârşitului erei banilor ief tini asupra boomului de un deceniu al pieţei imobiliare europene.

Acest lucru s-ar putea schimba în scurt timp în condiţiile în care companiile care caută refinanţări vor constata că costurile de finanţare au crescut până la cer.

Războiul din Ucraina a scumpit dramatic energia şi alimentele, de­ter­minând băncile centrale să pornească cea mai agresivă rundă de înăsprire a politicii monetare din acest secol, ceea ce ameninţă să pună capăt boomului sectorului imobiliar, scrie Bloomberg.

În Europa, pieţele publice emit de luni întregi semnale de alarmă cu privire la sectorul proprietăţii, indica­torul Stoxx 600 Real Estate prăbuşin­du-se cu 40% în acest an şi atingând valorizări nemaînregistrate de la cri­za financiară mondială. Însă de-abia acum începe să devină vizibil impac­tul real al sfârşitului erei banilor ief­tini asupra boomului de un deceniu al pieţei imobiliare europene.

„În prezent, avem o situaţie tip ring de dans, cu cumpărătorii şi vân­zătorii de o parte şi de cealaltă şi niciunul dintre ei dispus să intre în mijloc şi să danseze,“ comentează Ian Rickwood, fondator al Henley Investment Management.

Acest lucru s-ar putea schimba în scurt timp în condiţiile în care companiile care caută refinanţări vor constata că costurile de finanţare au crescut până la cer.

„Se va ajunge în mod inevitabil la vânzări forţate în rândul deţinători­lor de proprietăţi comerciale şi rezi­denţiale, spre câştigul investitorilor bogaţi în capital“, arată Nicole Lux, de la Bayes Business School.

Şi în SUA preţurile locuinţelor şi-au schimbat direcţia, înregistrând în prezent cele mai pronunţate scă­deri lunare din 2009.

Preţurile au scăzut cu 0,98% în august faţă de luna anterioară, după un declin de 1,05% în iulie. „Îm­preună acestea reprezintă do­uă luni de scăderi semnificative după mai mult de doi ani de creştere re­cord“, notează Ben Graboske, preşe­dinte al Black Knight Data and Analytics.

Piaţa rezidenţială pierde rapid din avânt, creşterea uriaşă a dobân­zilor creditelor ipotecare împingând accesibilitatea la cel mai scăzut nivel din anii ’80.

Banca centrală americană se luptă să aducă inflaţia sub control, ceea ce a temperat puternic boomul sectorului imobiliar american.

Deşi preţurile scad în termeni lunar, acestea sunt în continuare semnificativ mai mari decât erau cu un an în urmă, când frenezia achiziţiilor era puternică.

Nu numai cumpărătorii se retrag de pe piaţa aflată în răcire accelerată. Şi potenţialii vânzători se simt descurajaţi.

 

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!