Acționarii Bursei de Valori București vor alege, în Adunarea Generală din 22/23 noiembrie 2023, un nou Consiliu de Administrație pentru următorii 4 ani. 17 dosare de candidaturi au fost considerate adecvate, BVB publicând și numele acționarilor care susțin candidaturile.
Numele celor 17 candidați apăruseră deja în presă, chiar după încheierea termenului de depunere a dosarelor.
Financial Intelligence publică, în perioada următoare, scurte interviuri cu cei care vizează postul de administrator BVB.
Simona Fătu a fost propusă pe lista de candidați de către acționarul Narcisa Oprea. Simona Fătu a condus Asociația Adminstratorilor Indenpendeți și a fost secretar de stat la Ministerul Economiei, în mandatul lui Claudiu Năsui. Ea este administrator independent la CN Administratia Porturilor Dunarii Maritime SA și la Aeroportul International Mihail Kogalniceanu.
VEZI DOSAR candidatura Simona Fatu
***
Cum aveți în vedere să contribuiți la dezvoltarea BVB în următorii 4 ani?
Simona Fătu: Dezvoltarea unei companii este rezultanta îndeplinirii mai multor condiții iar astăzi trăim vremuri guvernate de crize de tot felul: geopolitice, climatice, cibernetice și chiar armate care produc efecte neașteptate asupra dezvoltării companiilor. În astfel de vremuri diferența dintre o companie care transformă astfel de evenimente în oportunități și o companie care nu are agilitatea de a răspunde turbulențelor o reprezintă calitatea actului de guvernare. Și dacă urmăriți traseul meu profesional o să vedeți ca am expertiza tehnică și practică necesară asigurării unei guvernanțe de calitate.
Bursa este locul care “vibrează” înainte ca astfel de turbulențe sa înceapă, iar motivația mea de a intra în consiliul BVB este aceea că aș putea influența în bine aspecte din guvernanța BVB ce au un impact multiplicator în rândul emitenților și investitorilor cu consecințe în lanț în întreaga economie. Pe baza experienței profesionale anterioare, sunt convinsă că pot contribui la dezvoltarea și creșterea rezilienței BVB prin implementarea unor procese de guvernanță care să aibă în vedere, în primul rând, stabilirea de către consiliu a unor obiective care să nu fie doar financiare. Stabilirea obiectivelor ar trebui să fie rezultanta unui dialog transparent cu toate părțile interesate, care de altfel nu sunt puține în cazul BVB. În al doilea rând aș propune, la nivelul consiliului, activități periodice de evaluare a riscurilor care amenință îndeplinirea obiectivelor setate dar și a oportunităților care apar întotdeauna în urma acestor evaluări. Implicarea conducerii executive și, în mod structurat a întregii organizații, este esențială pentru succesul acestui proces. Ultima axă care închide acest triunghi ar fi stabilirea unui plan de acțiune ca răspuns la amenințări sau pentru a valorifica oportunități, respectiv a unei agende de lucru pe care conducerea executivă va trebui să o implementeze. Și pentru ca toate acestea să se întâmple trebuie revizuit sistemul de remunerare astfel încât acesta să stimuleze îndeplinirea obiectivelor stabilite anterior. Aș începe mai întâi chiar cu revizuirea politicii de remunerare a administratorilor neexecutivi în sensul în care aș propune eliminarea indemnizației variabile acordate pentru obținerea „de rezultate financiare bune, înregistrând profituri” astfel cum este stabilită în prezent pentru că aceasta generează un conflict în raport cu atribuția primordială a administratorilor neexecutivi care este aceea de asigurare a supravegherii activității echipei executive. Componenta variabilă este necesar a fi acordată la nivelul conducerii executive pentru a stimula atingerea țintelor de performantă financiară dar și nefinanciară precum îndeplinirea obiectivelor de calitate a serviciului oferit de BVB, spre exemplu. Numai o astfel de abordare structurată și colaborativă de integrare a așteptărilor stakeholderilor relevanți, inclusiv a acționarilor, poate conduce la urmărirea consecventă a realizării obiectivelor pe termen lung ale BVB, perspectivă în raport cu care administratorii neexecutivi sunt primordial responsabili.
Care sunt principalele dvs atu-uri pentru funcția de administrator BVB?
Simona Fătu: Consider că următoarele aspecte principale mă recomandă pentru funcția de administrator neexecutiv la BVB:
(i) Sunt practician în guvernanță având cca 15 ani de experiență în funcții de administrare din care peste 10 ani în poziții neexecutive. De asemenea, am dobândit educație formală atât în domeniul guvernanței (diploma emisă de Henley Business School) cât și al pieței de capital (New York Institut of Finance, London Stock Exchange, etc). O experiență aparte din perspectiva reglementărilor din domeniul guvernanței o reprezintă cea de membru în board-ul ecoDa, federația europeană a institutelor administratorilor independenți din statele UE și care este invitată la toate consultările Comisiei Europene pe acest domeniu, poziție din care și eu am contribuit la elaborarea de „position papers” în raport cu directivele europene recente din domeniul guvernanței și al sustenabilității.
(ii) Pot contribui la stabilirea strategiei BVB prin faptul că experiența acumulată mi-a facilitat înțelegerea multor modele de afaceri dar și a tendințelor de dezvoltare ale companiilor din multe domenii strategice ale economiei precum domeniul financiar și al piețelor de capital dar si din energie, resurse minerale, industria de apărare, transporturi, real estate, servicii profesionale reglementate precum audit, contabilitate și consultanță. Nu în ultimul rând, pot contribui și prin prisma experienței de președinte al consiliului de administrație al unei companii listată la BVB. Numele companiilor și perioadele de mandat pot fi consultate în CV.
(iii) experiența de educator și de autor de cărți de specialitate mă recomandă pentru focusul pe care îl am pe partea de evaluare a riscului de neconformare într-o perioadă în care numărul mare de reglementări din domeniul piețelor financiare face ca riscul de compliance să necesite din ce în ce mai multe resurse și atenție. Sunt și am fost implicată în programe de educație specifice acestui rol respectiv pe domeniul guvernanței în calitate de lector asociat la Institutul de Studii Financiare- ISF dar și cel al pieței de capital fiind, în trecut, lector de piețe de capital la ASE. În același registru, aș mai menționa faptul că sunt co-autor și coordonator al “Manualului conducătorilor entităților autorizate, reglementate și supravegheate de A.S.F, publicat de ISF în anul 2022 precum și unic autor al cărții “Piața de capital privită din interior”, prima lucrare din domeniu publicată în Romania, în anul 1998.
(iv) sunt independentă în raport cu părțile implicate dar mai ales sunt independentă în gândire, iar acest aspect poate facilita dialogul între membrii consiliului care sunt acționari în nume propriu sau se afla în relații speciale cu alți acționari.
Care considerați că ar trebui sa fie top 3 priorități ale BVB în perioada următoare?
Simona Fătu: Prioritățile BVB ar trebui să fie o rezultantă a procesului de consultare a stakeholderilor relevanți despre care am vorbit mai sus însă din perspectiva proprie voi menționa o prioritate necesară în contextul actual de dezvoltare al BVB, pentru fiecare dintre cele 3 componente ale unei strategii sustenabile respectiv:
(i) pe componenta de valoare adăugată, BVB ar trebui să continue eforturile de a atrage emitenți din domenii variate pentru a oferi investitorilor diversitate în opțiunile investiționale și de a implementa sisteme și procese care să permită introducerea de noi instrumente financiare.
(ii) pe componenta de management al riscurilor mi-aș concentra atenția pe întărirea supravegherii companiilor listate pe SMT/Aero în termeni de transparență și condiții de listare deoarece în condiții de stagnare economică multe dintre aceste companii pot întâmpina dificultăți majore iar astfel de incidente reprezintă amenințări la reputația dar și la încrederea pe care investitorii o au în BVB, aceste riscuri/amenințări intrând în responsabilitatea consiliului de a fi adresate înainte de a se materializa.
(iii) pe componenta de calitate a serviciilor oferite de BVB aș prioritiza obiectivul de creștere a calității dar și uniformizării informației furnizate de companii prin intermediul raportărilor anuale dar mai ales a rapoartelor interim și a politicilor corporate care necesită un anumit nivel de granularitate și standardizare pentru a permite investitorilor analize de comparabilitate și benchmarking.
Închei prin a spune că pentru mine etica și integritatea sunt valori pe care le prețuiesc și le respect și doresc să asigur acționarii că voi face toate demersurile posibile pentru implementarea celor mai bune standarde de guvernanță dar și pentru urmărirea introducerii acestora în rutinele de lucru ale consiliului.
***
Claudia Ionescu: Ne dorim să continuăm creșterea lichidității la BVB, creșterea numărului de companii listate și creșterea numărului de investitori, atât interni, cât și internaționali
Vlad Deliu: Bursa trebuie să continue să joace rolul de promotor al pieței de capital, prin acțiuni menite să susțină participarea investitorilor individuali în număr cât mai mare
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).