33.2 C
București
marți, iulie 5, 2022

Banking & Servicii financiare – Sistemul bancar, principalul finanţator al economiei în pandemie – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Noua criză adusă de pandemia de COVID-19 a afectat întreaga economie Şi, implicit, Şi sectorul financiar, ducând la încetinirea creditării, în condiţiile amânării unor planuri de investiţii ale companiilor şi ale diminuării încrederii consumatorilor.

Însă, 2021 a venit cu un reviriment, profitul net la nivelul sistemului bancar românesc ajungând la un record istoric de 8,3 mld.

lei, iar ritmul mediu de creştere al creditului privat a fost de 10,7%, cel mai mare din ultimul deceniu, dublu faţă de avansul creditării din 2020.

Noua criză adusă de pandemia de COVID-19 a afectat întreaga economie Şi, implicit, Şi sectorul financiar, ducând la încetinirea creditării, în condiţiile amânării unor planuri de investiţii ale companiilor şi ale diminuării încrederii consumatorilor. Însă, 2021 a venit cu un reviriment, profitul net la nivelul sistemului bancar românesc ajungând la un record istoric de 8,3 mld. lei, iar ritmul mediu de creştere al creditului privat a fost de 10,7%, cel mai mare din ultimul deceniu, dublu faţă de avansul creditării din 2020. Activele sistemului bancar au atins un vârf de 639,7 mld. lei În 2021, după o creştere cu 14%.

Anul 2020, an marcat pu­ternic de pandemia de COVID-19, a adus o scă­dere a profita­bili­tăţii, pre­cum şi continuarea con­solidării şi restruc­tu­rării băncilor, în timp ce creditarea şi activele au crescut, dar cu un ritm încetinit, iar calitatea porto­foliilor a rămas bună. Însă, 2021 a venit cu un reviriment, pro­fitul net la nivelul sistemului bancar românesc ajungând la un record istoric de 8,3 mld. lei, în creştere cu 66% faţă de câştigul raportat pentru 2020, potrivit datelor BNR, iar ritmul mediu de creştere al creditului privat a fost de 10,7% pe ansamblul întregului an 2021, cel mai mare avans al creditării din ultimul deceniu, principalul motor fiind creditarea în lei.

Pe lângă impactul avansului cre­ditării, o influenţă importantă, ex­cepţională, asu­pra creşterii câş­tigurilor băncilor a venit în 2021 din costuri mai mici cu riscul, res­pectiv din re­versarea unor pro­vizioane, adi­că tre­cerea aces­tora pe ve­ni­turi, după ce în primul an de pandemie, 2020, costurile mari cu riscul, res­pec­tiv ba­nii puşi de­oparte pen­­tru aco­perirea cre­ditelor ne­per­for­man­te potenţiale, presau pe câştigurile băncilor.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!