Sistemul bancar românesc are indicatori prudenţiali de solvabilitate, profitabilitate şi structură a bilanţului mai buni decât media europeană şi sunt plasaţi, totodată, în cele mai bune intervale de prudenţă stabilite de Autoritatea Bancară Europeană (ABE). Şi calitatea activelor s-a îmbunătăţit în ultimii ani la băncile din România, însă rata creditelor cu măsuri de restructurare, deşi a scăzut puternic şi s-a înjumătăţit faţă de 2018, este totuşi în zona de risc intermediar, fiind şi peste nivelul mediu din UE.
„Sectorul bancar autohton traversează o perioadă favorabilă din perspectiva principalilor indicatori financiari şi prudenţiali, în pofida provocărilor asociate crizei sanitare şi situaţiei geopolitice din regiune, dar şi turbulenţelor manifestate în primul trimestru al anului 2023 în cadrul sectoarelor bancare din SUA şi Elveţia“, susţine BNR. Profitabilitatea sistemului bancar românesc a fost în creştere în ultimii ani, fiind dublă faţă de media UE, dar sub valorile similare din alte sectoare, din economia reală, potrivit BNR. Indicatorul de profitabilitate ROE (rata rentabilităţii capitalului) era la finele primelor 9 luni din 2023 de peste 21%.
După 9 luni/2023 sistemul bancar românesc a înregistrat un profit net record, de peste 10 mld. lei, cât câştigul din întregul an 2022. Indicatorii de prudenţă bancară asociaţi solvabilităţii (22,3%, rata fondurilor proprii totale în septembrie 2023) şi lichidităţii (248%, indicatorul de acoperire a necesarului de lichiditate în septembrie 2023) se menţin la niveluri corespunzătoare.
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).