4.3 C
București
marți, noiembrie 29, 2022

Banking & Servicii financiare – Șoc financiar în România! Indicele ROBOR a crescut din nou. Vești proaste pentru românii cu credite la bancă – Sinteza

1 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: In prelucrare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Șoc financiar în România! Indicele ROBOR a crescut din nou, Vești proaste pentru românii cu credite la bancă Banca Națională a României (BNR) a venit cu noi date în ceea ce privește indicii ROBOR. Potrivit datelor pentru joi, 28 iulie, BNR arată că indicele ROBOR la trei luni a crescut la 7,85%, de la 7,71%

Șoc financiar în România! Indicele ROBOR a crescut din nou, Vești proaste pentru românii cu credite la bancă

Banca Națională a României (BNR) a venit cu noi date în ceea ce privește indicii ROBOR. Potrivit datelor pentru joi, 28 iulie, BNR arată că indicele ROBOR la trei luni a crescut la 7,85%, de la 7,71% cât era cu o zi înainte. Amintim că indicele ROBOR la trei luni este folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei.

Indicele ROBOR la trei luni a mai fost la un nivel asemănător cu cel de azi în data de 2 februarie 2010, atunci când a înregistrat 7,84%.

De asemenea, la începutul acestui an, indicele ROBOR la trei luni era cotat la 3,02%, el crescând la 4,25% în luna martie a acestui an, asta în timp ce la, la începutul anului trecut, indicele era cotat la 1,98%.

Creșterea bruscă a acestui indice poate fi pusă pe seama războiului din Ucraina, având în vedere că la data de 23 februarie el era de 3,56%, iar o zi mai târziu, pe 24 februarie, acesta era de 3,61%.

Indicii ROBOR au crescut joi, 28 iulie

Pe de altă parte, Banca Națională a României (BNR) mai arată că indicele ROBOR la 6 luni a crescut la 7,97%, față de 7,83% cât a fost miercuri. Amintim că acest indice este folosit pentru a calcula dobânda la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă.

În același timp, indicele ROBOR la 12 luni a crescut și el de la 7,90%, cât era miercuri, la 8,08%. Acest indice reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori, dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă – indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC, care a înlocuit ROBOR.

Inflația va rămâne exprimată în două cifre cel puțin pentru următoarele 12 luni

Indicatorul de încredere macroeconomică al Asociației CFA România a continuat să scadă pentru a șasea lună consecutiv, atingând valori similare cu cele de la începutul pandemiei. Anticipațiile inflaționiste au continuat să crească, indicatorul urmând să rămână la două cifre în următorul an.

„Pe fondul aversiunii la risc declanșată de invazia Rusiei în Ucraina, precum și a inflației ridicate, indicatorului de încredere macroeconomică al Asociației CFA România și-a continuat scăderea pentru a șasea luna consecutiv, atingând valori similare cu cele de la începutul pandemiei corona. Anticipațiile inflaționiste au continuat să crească, participanții estimând că inflația va rămâne exprimată în două cifre cel puțin următoarele 12 luni. De asemenea, conform rezultatelor sondajului, există riscul ca yield-urile titlurilor de stat să fie exprimate în două cifre in următoarele 12 luni”, declară Adrian Codirlașu, vicepreședintele Asociației CFA România.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!