2.2 C
București
marți, ianuarie 18, 2022

Banking & Servicii financiare – Șoc valutar în România! Se întâmplă în 2022. Au anunțat la cât va ajunge un euro – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Potrivit unui comunicat de presă transmis de CFA România, analiștii anticipează un deficit bugetar de 7,3% din PIB în 2021 şi o rată a inflaţiei de 5,8% pentru orizontul de 12 luni... ... De cealaltă parte însă, cursul de schimb euro/leu, peste 91% dintre participanţii la sondaj prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală)... Pe de altă parte, pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 5,1145 lei pentru un euro.De ce s-au modificat anticipările analiștilor Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România susține că având în vedere creșterea ratei inflației de ultimele luni...

Potrivit unui comunicat de presă transmis de CFA România, analiștii anticipează un deficit bugetar de 7,3% din PIB în 2021 şi o rată a inflaţiei de 5,8% pentru orizontul de 12 luni.

Mai exact, cifrele arată că valoarea medie a anticipaţiilor pentru deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021 este 7,3%. Valoarea medie a anticipaţiilor în termeni reali a PIB în anul 2021 este +6,6%, iar pentru 2022 de 3,9%.

De cealaltă parte, CFA România estimează că datoria publică (procent din PIB) va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 54,1%. În ceea ce privește rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni, aceasta a înregistrat o valoare medie de 5,8%. De cealaltă parte însă, cursul de schimb euro/leu, peste 91% dintre participanţii la sondaj prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală).

Astfel, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0517 lei. Pe de altă parte, pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 5,1145 lei pentru un euro. De asemenea, cea mai mică valoare estimată a cursului euro/leu pentru un orizont de 12 luni este 4,9600.

Referitor la indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România, acesta a scăzut, la valoarea de 56,6 puncte, (faţă de aceeaşi lună a anului precedent, indicatorul a crescut cu 12,1 puncte). Potrivit CFA România, aceasta situaţie s-a datorat evoluţiei divergente a celor doua componente ale indicatorului.

De ce s-au modificat anticipările analiștilor

Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România susține că având în vedere creșterea ratei inflației de ultimele luni, anticipările au crescut și ele la rândul lor din mai multe puncte de vedere.

„În contextul creşterii substanţiale a ratei inflaţiei, anticipaţiile inflaţioniste pentru un orizont de 12 luni au continuat să crească. În concordanţă cu aceste evoluţii, au crescut şi anticipaţiile de majorare a ratelor de dobândă de piaţa monetară, acestea indicând anticipaţii de majorare a ratei de dobândă de politică monetară de cel puţin încă trei ori în următoarele 12 luni”, a declarat Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Potrivit acestuia,  cea mai mare parte a participanţilor la sondaj, 75%, anticipează ca impactul economic al coronavirusului va dura cel puţin până în trimestrul IV al anului 2022.

De menționat este faptul că, având în vedere interesul sporit al autorităţilor europene cu privire la protecţia mediului înconjurător, sondajul a cuprins o serie de întrebări cu privire la conştientizarea de către instituţiile financiare a acestor reglementări, pregătirea instituţiilor financiare pentru asigurarea respectării noilor reglementări, precum şi suportul oferit clienţilor pentru asigurarea respectării lor.

Participanții chestionați au precizat că principalele impedimente în implementarea factorilor ESG sunt insuficienţa informaţiilor şi lipsa expertizei în acest domeniu.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!