3.8 C
București
vineri, decembrie 2, 2022

Banking & Servicii financiare – STUDIU: O treime dintre români nu a pus niciun ban deoparte în ultimul an – Sinteza

1 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: In prelucrare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

63% dintre români rămân cu o sumă mică din venit la final de lună Per ansamblu,  majoritatea respondenților din România (63%) susțin că le rămâne o sumă mică de bani la sfârșitul lunii, după luarea în considerare a cheltuielilor și a veniturilor lunare. Acest nivel este cu 2pp în creștere față de anul trecut. În

63% dintre români rămân cu o sumă mică din venit la final de lună

Per ansamblu,  majoritatea respondenților din România (63%) susțin că le rămâne o sumă mică de bani la sfârșitul lunii, după luarea în considerare a cheltuielilor și a veniturilor lunare. Acest nivel este cu 2pp în creștere față de anul trecut. În același timp, 13% dintre respondenți au afirmat că nu rămân cu nimic (același procent ca anul trecut). Mai puțin de 3% dintre respondenți au declarat că rămân cu o sumă mare de bani. Situația este similară și în țările europene care au participat la sondaj – 51% dintre respondenții europeni (inclusiv cei din România) spun că rămân lunar cu o sumă mică de bani, în timp ce 15% cheltuie întregul venit și nu rămân cu niciun leu la sfârșit de lună.

Câți români reușesc să facă economii?

În ceea ce privește economisirea, 36% dintre respondenții români au declarat că nu au pus nici un ban deoparte în ultimele 12 luni, în creștere față de anul trecut (34%). Doar 30% dintre respondenți susțin că pot economisi cel puțin o mică sumă de bani în fiecare lună. Acest procent nu variază foarte mult în funcție de vârsta sau genul respondenților. La fel ca anul trecut, în ultimele 12 luni, bărbații (34%) au economisit bani într-o măsură mai mare decât femeile (28%).

Pe ce cheltuie românii cei mai mulți bani?

Deși cele mai importante cheltuieli lunare ale românilor sunt cele legate de utilități, alimente, servicii de telecomunicații și servicii de streaming și TV, în ultimele 12 luni oamenii au alocat un buget recurent și pentru produse de asigurare (cum ar fi asigurarea de locuință sau de sănătate). În același timp, românii sunt preocupați și de aspectul fizic, astfel că, în fiecare lună, aproximativ jumătate dintre români își cumpără haine sau încălțări, dar investesc și în servicii și produse de îngrijire personală, precum tratamente cosmetice sau tunsori.

Numărul celor care nu au luat împrumuturi a crescut

Majoritatea românilor (66%) au avut nevoie să împrumute bani anul trecut, însă procentul celor care nu au împrumutat niciun leu a crescut de la 42% la 44%. Persoanele care au vârsta între 55 și 75 de ani au fost cele mai rezervate în a lua împrumuturi, iar 56% dintre cei care sunt în această categorie de vârstă au spus că nu au luat bani cu împrumut de nicăieri.

Studiul a fost realizat de Kantar Polonia, la comanda IPF, în luna mai 2022, prin metoda CAWI/interviu online, pe un eșantion de 4.519 persoane cu vârste cuprinse între 18-75 de ani din Cehia, Ungaria, Polonia, România, Lituania, Letonia, Estonia, Australia și Mexic. 500 de respondenți au fost din România.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!