0.4 C
București
sâmbătă, ianuarie 28, 2023

Banking & Servicii financiare – Transelectrica a raportat un profit net în sumă de 418 milioane lei, la 30 septembrie 2022 – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Veniturile totale operationale realizate in intervalul ianuarie-septembrie 2022 au inregistrat o crestere in procent de 114% comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior (4.884 mil lei in 9L 2022 fata de 2.282 mil lei in 9L 2021), determinata in principal de veniturile din transport si ale veniturilor din interconexiune in conditiile diminuarii cantitatii de energie electrica livrata consumatorilor...

Cheltuielile totale operationale (inclusiv amortizare) au inregistrat de asemenea o crestere semnificativa comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, 4.388 mil lei in 9L 2022 fata de 2.182 mil lei in 9L 2021, determinata in principal de cresterea pretului mediu al energiei electrice.

Segmentul activitatilor cu profit permis: Pe zona principala a activitatilor de baza s-a inregistrat o crestere de ▲83% a veniturilor care a depasit cresterea de ▲44% a cheltuielilor operationale (inclusiv amortizarea) determinata de cresterea venitului din tarif transport aprobat de ANRE, cresterea veniturilor din interconexiune precum si de recunoasterea veniturilor din capitalizarea consumului propriu tehnologic (CPT) conform noilor prevederi legale...

Transelectrica a raportat un profit net în sumă de 418 milioane lei, la 30 septembrie 2022, față de 81 milioane lei, în intervalul similar din 2021, conform raportului transmis Bursei de Valori București.

Veniturile totale operationale realizate in intervalul ianuarie-septembrie 2022 au inregistrat o crestere in procent de 114% comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior (4.884 mil lei in 9L 2022 fata de 2.282 mil lei in 9L 2021), determinata in principal de veniturile din transport si ale veniturilor din interconexiune in conditiile diminuarii cantitatii de energie electrica livrata consumatorilor, cat si de cresterea semnificativa a veniturilor realizate pe piata de echilibrare, potrivit companiei.

Cheltuielile totale operationale (inclusiv amortizare) au inregistrat de asemenea o crestere semnificativa comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, 4.388 mil lei in 9L 2022 fata de 2.182 mil lei in 9L 2021, determinata in principal de cresterea pretului mediu al energiei electrice.

Segmentul activitatilor cu profit permis: Pe zona principala a activitatilor de baza s-a inregistrat o crestere de ▲83% a veniturilor care a depasit cresterea de ▲44% a cheltuielilor operationale (inclusiv amortizarea) determinata de cresterea venitului din tarif transport aprobat de ANRE, cresterea veniturilor din interconexiune precum si de recunoasterea veniturilor din capitalizarea consumului propriu tehnologic (CPT) conform noilor prevederi legale. Potrivit OUG nr. 119/2022 pentru modificarea si completarea OUG nr. 27/2022 costurile suplimentare cu achizitia de energie electrica realizate in perioada 1 ianuarie 2022 – 31 august 2023, in vederea acoperirii CPT, fata de costurile incluse in tarifele reglementate, se capitalizeaza, iar activele rezultate in urma capitalizarii se amortizeaza pe o perioada de 5 ani.

Astfel, la data de 30 septembrie 2022, Compania a inregistrat venituri din capitalizarea CPT in suma de 279 mil. lei, reprezentand CPT suplimentar calculat ca diferenta dintre costul net cu achizitia CPT si costul CPT inclus in tariful de reglementare, pentru perioada 01 ianuarie – 30 septembrie 2022.

Costurile cu achizitia energiei pentru acoperirea consumul propriu tehnologic (CPT) sunt in suma de 636 mil lei in primele 9L ale anului 2022, cu 354 mil lei mai mari decat in anul precedent (+121%), depasind semnificativ valorile inregistrate in ultimii ani.

In pofida unui an foarte dificil si a dificultatilor intampinate in primele 9L 2022, in care preturile la energie au fost considerabil mai mari in toata Uniunea Europeana, context accentuat si de conflictul din Ucraina, Compania si-a respectat toate obligatiile financiare.

Segmentul activitatilor cu profit zero: Pe zona principala a activitatilor cu profit zero, s-a inregistrat o crestere in primele 9L ale anului 2022 a veniturilor si a costurilor pe piata de echilibrare de peste doua ori mai mare fata de 9L 2021. Potrivit reglementarilor ANRE, soldurile lunare nenule (surplusuri de venit) rezultate din desfasurarea acestei activitati vor fi compensate prin corectie tarifara ex-post (corectie negativa) aplicata de ANRE tarifului in anii urmatori celui in care s-au inregistrat.

In intervalul ianuarie-septembrie 2022, consumul de energie electrica la nivelul SEN a inregistrat scaderi in toate cele noua luni calendaristice. Influenta a avut pe de o parte cresterea preturilor la combustibilii primari, fenomen care s-a reflectat in pretul final al energiei electrice, iar pe de alta parte, temperaturile medii lunare care au inregistrat sistematic anomalii pozitive, situandu-se peste normele climatologice.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!