Acţiunile băncilor europene au atins un maxim al ultimilor şase ani, după ce creditorii au promis dividende record pentru acţionari, iar profiturile au explodat după creşterea ratelor dobânzilor, scrie FT.
Indicele Stoxx Europe 600 Banks a atins joi, ultima zi de tranzacţionare înainte de Paşte pe majoritatea pieţelor, cel mai ridicat nivel din ultimii şase ani şi a crescut cu 34% în ultimul an. Potrivit analiştilor de la Barclays, băncile de pe continent depăşesc rivalii din SUA pentru prima dată în mai bine de un deceniu în ceea ce priveşte randamentul capitalului propriu.
„Fundamentele băncilor europene par mai puternice ca oricând”, a declarat Emmanuel Cau, şeful departamentului de strategie pentru acţiuni europene al băncii.
Maximul atins de Stoxx coincide cu rezultatele solide din trimestrul al patrulea pentru UniCredit, Santander şi Lloyds Banking Group.
Acţiunile UBS, care anul trecut a preluat rivalul său prăbuşit, Credit Suisse, printr-o tranzacţie care a dus la ştergerea unei datorii de 17 miliarde de dolari, au avut o evoluţie deosebit de bună, crescând cu 46% în ultimele 12 luni, ajungând la cel mai ridicat nivel din martie 2008. Băncile italiene UniCredit şi Intesa Sanpaolo au atins maximele ultimilor 13, respectiv 9 ani.
În pofida activităţii slabe de tranzacţionare şi a scăderii cererii de împrumuturi, anul 2023 a fost unul dintre cei mai profitabili ani pentru băncile europene, datorită creşterii ratelor dobânzilor.
Ca urmare, randamentul mediu al capitalului propriu în rândul băncilor europene a crescut la 13%, au precizat analiştii Barclays.
Cu toate acestea, dacă Banca Centrală Europeană şi Banca Angliei încep să reducă ratele în cursul acestui an, aşa cum se aşteaptă, „venitul net din dobânzi” – diferenţa dintre dobânzile pe care băncile le plătesc pentru depozite şi le primesc din împrumuturi şi principala sursă a profiturilor lor – va fi probabil sub presiune.
„Momentul şi ritmul reducerilor de dobândă vor afecta performanţa băncilor în 2024”, a declarat Rafael Quina, şeful departamentului de bănci franceze, italiene şi portugheze al Fitch Ratings. „Presiunea asupra marjelor nete de dobândă ar putea creşte în 2025, deoarece ratele dobânzilor vor fi scăzut în continuare.”
Dar el a remarcat, de asemenea, că activitatea de afaceri va creşte şi cheltuielile de depreciere a creditelor vor scădea dacă perspectivele de creştere economică se vor îmbunătăţi şi că acest lucru va susţine profitabilitatea băncilor.
În pofida performanţelor lor puternice din ultima vreme, băncile europene sunt încă puternic subevaluate în comparaţie cu cele americane, care au crescut mai rapid şi au fost mai profitabile după criza financiară.
Ca parte a eforturilor de a remedia acest decalaj de evaluare şi de a recâştiga investitorii speriaţi de interdicţiile privind dividendele şi de impozitele excepţionale de după pandemie, creditorii europeni au promis să returneze peste 120 de miliarde de euro acţionarilor în acest an, prin dividende în valoare de 74 de miliarde de euro şi prin răscumpărări de acţiuni în valoare de 47 de miliarde de euro.
Aceasta reprezintă o creştere de 54% faţă de randamentele de capital din anul precedent şi este mult mai mare decât în fiecare an începând cel puţin din 2007, potrivit cifrelor compilate de UBS.
Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).