12.2 C
București
vineri, mai 20, 2022

Banking & Servicii financiare – Un efect neaşteptat al jocului de glezne făcut de marile băncile centrale, care, de frica inflaţiei, au majorat semnificativ dobânzile: Era datoriilor cu randament negativ este pe cale să apună. Explozia inflaţiei reduce cu 11 trilioane dolari datoriile la nivel mondial – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Schimbarea de direcţie din acest an din partea băncilor centrale este aproape de a pune capăt erei datoriilor cu randament negativ, reducând cu 11 trilioane de dolari numărul global de obligaţiuni cu randamente sub zero, scrie FT...

Ca urmare, obligaţiuni în valoare de 2,7 trlilioane de dolari se tranzacţionează în prezent la un randament sub zero, cea mai mică cifră din 2015 şi o prăbuşire bruscă de la peste 14 trilioane dolari la jumătatea lunii decembrie...

Ele reflectă credinţa că băncile centrale vor menţine ratele dobânzilor la cel mai scăzut nivel şi s-au înrădăcinat în cantităţi mari de datorii în Japonia şi în zona euro în ultimii ani.

Schimbarea de direcţie din acest an din partea băncilor centrale este aproape de a pune capăt erei datoriilor cu randament negativ, reducând cu 11 trilioane de dolari numărul global de obligaţiuni cu randamente sub zero, scrie FT. 

Preţul obligaţiunilor a scăzut în acest an, pe măsură ce băncile centrale au decis să pună capăt achiziţiilor de active pe scară largă şi să crească ratele dobânzilor în lupta lor cu inflaţia în creştere, împingând randamentele în multe economii mari la cele mai ridicate niveluri din ultimii ani.

Ca urmare, obligaţiuni în valoare de 2,7 trlilioane de dolari se tranzacţionează în prezent la un randament sub zero, cea mai mică cifră din 2015 şi o prăbuşire bruscă de la peste 14 trilioane dolari la jumătatea lunii decembrie, potrivit indicelui global agregat al obligaţiunilor Bloomberg – un indicator larg al pieţei de venituri fixe. Ştergerea în totalitate a randamentelor negative ar marca o revenire la normalitate pentru o gamă largă de mari investitori.

“Băncile centrale încearcă cu întârziere să devanseze acest şoc inflaţionist, astfel că piaţa de obligaţiuni a luat brusc în calcul o schimbare importantă a ratelor dobânzilor”, a declarat Mike Riddell, manager senior de portofoliu la Allianz Global Investors.

Randamentele negative au fost considerate cândva de neconceput, apoi ca o noutate, iar mai târziu ca o caracteristică consacrată a pieţelor globale. Ele înseamnă că preţurile pentru datorii sunt atât de ridicate, iar plăţile de dobânzi atât de scăzute, încât investitorii sunt siguri că vor pierde bani dacă îşi păstrează obligaţiunile până la scadenţă. Ele reflectă credinţa că băncile centrale vor menţine ratele dobânzilor la cel mai scăzut nivel şi s-au înrădăcinat în cantităţi mari de datorii în Japonia şi în zona euro în ultimii ani.

Această evaluare s-a schimbat dramatic în ultimele luni, în special în zona euro, unde Banca Centrală Europeană a reiterat joi planurile de a pune capăt programului său de achiziţii de obligaţiuni în acest an, iar traderii pariază că ratele dobânzilor vor reveni la zero pentru prima dată din 2014 până în decembrie.

Sfârşitul randamentelor ultra-scăzute sau negative este o “sabie cu două tăişuri” pentru investitorii în obligaţiuni, potrivit lui Riddell. “Pe de o parte, oamenii se îngrijesc de pierderi la obligaţiunile pe care le deţin. Dar reversul medaliei este că ratele pozitive fără risc înseamnă că randamentele viitoare arată, fără îndoială, mai bine.” El a adăugat că aceasta ar fi o “veste bună” pentru investitori precum fondurile de pensii care trebuie să deţină cantităţi mari de active sigure precum obligaţiunile guvernamentale, dar care trebuie să obţină şi randamente suficiente pentru a face faţă plăţilor viitoare.

Stocul tot mai mic de datorii cu randament negativ reflectă, de asemenea, nivelurile ridicate ale inflaţiei, care a determinat investitorii să ceară o compensare mai mare pentru creşterea preţurilor, potrivit lui Salman Ahmed, şeful global al departamentului macro la Fidelity International.

“Da, randamentele nominale se mişcă în sus, dar investitorii pe termen lung ar trebui să se preocupe cu adevărat de randamentele reale. Ceea ce rămâne după inflaţie este ceea ce contează, iar inflaţia este foarte ridicată în acest moment”, a spus acesta.

Zona euro a fost marele motor al reducerii datoriei care se tranzacţionează la randamente sub zero. În decembrie, blocul monetar reprezenta peste 7 miliarde de dolari în astfel de obligaţiuni, inclusiv toate obligaţiunile guvernamentale ale Germaniei. Această cifră a scăzut la doar 400 miliarde de dolari. Japonia, unde banca centrală a rezistat până în prezent schimbării globale către o politică monetară mai strictă, reprezintă în prezent peste 80% din obligaţiunile cu randament negativ din lume.

Este probabil ca randamentele negative să se înmulţească din nou în zona euro, cu excepţia cazului în care BCE va oferi creşterile de dobândă deja preconizate de pieţe. Banca centrală se va strădui să ridice ratele cu mult de la nivelul actual de minus 0,5%, având în vedere ameninţarea la adresa redresării regiunii reprezentată de invazia Rusiei în Ucraina şi de creşterea rezultată a preţurilor la energie, a declarat Ahmed.

“Cred că BCE a ratat fereastra pentru a normaliza politica, deoarece şocul de creştere generat de Ucraina va fi mult mai sever în Europa”, a adăugat el. “În opinia noastră, nu se vor întoarce la zero în acest an, ceea ce înseamnă că obligaţiunile cu randament negativ nu sunt pe cale să dispară.”

 

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!