8.7 C
București
miercuri, aprilie 30, 2025

Banking & Servicii financiare – Veniturile băncilor din dobânzile mari la credite: salt anual de 60% în 9 luni/2023, la 31,5 mld. lei – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

♦ Din cauza dobânzilor mari, unii români au amânat achiziţiile imobiliare pe credit, reducând şi consumul, în timp ce firmele au amânat planuri de investiţii, ceea ce a tras în jos creşterea economică.

În contextul dobânzilor mari, unii români au amânat achiziţiile imobiliare pe credit, reducând şi consumul, în timp ce firmele au amânat unele planuri de investiţii, ceea ce a avut un impact nefavorabil, trăgând în jos creşterea economică.

Dobânzile la lei au sprintat puternic începând din a doua parte a anului 2022, în condiţiile în care şi inflaţia a crescut, şi au rămas la niveluri ridicate şi în 2023.

Din cauza dobânzilor mari, unii români au amânat achiziţiile imobiliare pe credit, reducând şi consumul, în timp ce firmele au amânat planuri de investiţii, ceea ce a tras în jos creşterea economică.

Băncile au încasat în primele nouă luni din 2023 venituri din dobânzi pentru creditele acordate de 31,5 mld. lei, mai mari cu 11,5 mld. lei, respectiv cu aproape 60% peste nivelul încasărilor din 9 luni/2022, conform datelor transmise de BNR pentru ZF.

Creşterea substanţială a încasărilor din dobânzi a fost influenţată şi de nivelurile ridicate ale indicilor de referinţă ROBOR şi IRCC.

În această perioadă, creditarea privată a încetinit, crescând cu un ritm mediu de sub 8%, la jumătate faţă de viteza medie din 9 luni/2022, de 16%. Iar economia a încetinit, înregistrând în 9 luni/2023 o creştere cu doar 1,1%. În contextul dobânzilor mari, unii români au amânat achiziţiile imobiliare pe credit, reducând şi consumul, în timp ce firmele au amânat unele planuri de investiţii, ceea ce a avut un impact nefavorabil, trăgând în jos creşterea economică.

Dobânzile încasate de bănci la credite sunt principala lor sursă de câştig. Dobânzile la lei au sprintat puternic începând din a doua parte a anului 2022, în condiţiile în care şi inflaţia a crescut, şi au rămas la niveluri ridicate şi în 2023.

Şi cheltuielile cu dobânzile remunerate de bancheri pentru depozitele clienţilor au crescut, dar reprezintă mai puţin de jumătate din sumele încasate din dobânzile la credite.

Veniturile nete din dobânzi (diferenţa dintre venituri şi cheltuieli) au făcut în 9 luni/2023 un salt de aproape 23% faţă de 9 luni/2022, urcând la 17,6 mld. lei.

Sistemul bancar a obţinut în 9 luni/2023 un profit net record, de 10,4 mld. lei, în creştere cu circa 40% faţă de 9 luni/2022. Dacă se menţine ritmul de creştere, profitul băncilor poate urca la un nou record la final de 2023, de circa 13-14 mld. lei, după maximul precendent de peste 10 mld. lei din 2022.

 



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.zf.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!