5.8 C
București
marți, ianuarie 18, 2022

Banking & Servicii financiare – Veste bună pentru absolut toată România. S-a aflat ce vrea să facă Guvernul. Este total fără precedent (SURSE) – Sinteza

3 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Executivul ia în calcul TVA zero la aceste produse Pe fondul acestor scumpiri, Executivul își dorește TVA zero pentru alimentele de bază din România, pe modelul Poloniei, anunță Antena 3. Pâinea se va scumpi Dacă CE va fi de acord cu această măsură, românii cu venituri mici care se chinuie de la o zi la alta vor avea parte de o mică bucurie... ROMPAN subliniază că preţul pentru materia primă, respectiv grâul, a crescut de la recoltare până în acest moment de la 800 lei/tonă la 1.450 lei/tonă, gazele naturale au înregistrat o creştere de preţ de 5-6 ori în ultimul trimestru, iar energia electrică a fost mai scumpă de 4-5 ori numai în ultimul trimestru. „Problema este că aceste creşteri de costuri nu se opresc aici, mulţi procesatori din domeniu au primit notificări de creştere a preţurilor la energie şi gaze naturale de încă 2-3 ori...

Executivul ia în calcul TVA zero la aceste produse

Pe fondul acestor scumpiri, Executivul își dorește TVA zero pentru alimentele de bază din România, pe modelul Poloniei, anunță Antena 3. Prin alimente de bază ne referim la carne, ulei, făină, lactate și ouă.

Această măsură urmează să fie discutată cu Comisia Europeană și rămâne de văzut dacă instituția va accepta o astfel de propunere. Amintim că, în prezent, TVA-ul pentru alimentele de bază este de 9% în România.

În ceea ce privește Polonia, țara a decis ca TVA-ul să fie zero și pentru gaze și, de asemenea, a decis reducerea taxelor la carburanți de la 23% la 8%, informa Reuters.

Pâinea se va scumpi

Dacă CE va fi de acord cu această măsură, românii cu venituri mici care se chinuie de la o zi la alta vor avea parte de o mică bucurie, asta în contextul în care reprezentanții Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN) au lansat recent un avertisment.

Potrivit acestora, brutarii și morarii spun că au primit facturi mai mari și de șase ori, lucru care va afecta, printre altele, prețul pâinii și al altor produse de panificație.

ROMPAN subliniază că preţul pentru materia primă, respectiv grâul, a crescut de la recoltare până în acest moment de la 800 lei/tonă la 1.450 lei/tonă, gazele naturale au înregistrat o creştere de preţ de 5-6 ori în ultimul trimestru, iar energia electrică a fost mai scumpă de 4-5 ori numai în ultimul trimestru. Totodată, costul forţei de muncă este în creştere, existând mari presiuni din partea angajaţilor pentru ajustarea salariilor pe fondul creşterilor generale ale preţurilor la alimente şi utilităţi.

„Problema este că aceste creşteri de costuri nu se opresc aici, mulţi procesatori din domeniu au primit notificări de creştere a preţurilor la energie şi gaze naturale de încă 2-3 ori, unii chiar de 6 ori. Preţurile de vânzare la produsele de morărit-panificaţie nu au ţinut pasul cu costurile de producţie, fiind necesare noi majorări de preţuri în acest început de an”, au explicat reprezentanţii ROMPAN.

De asemenea, ei solicită reducerea TVA la produsele alimentare la 5%, în condiţiile în care această măsură ar duce la scăderea preţurilor finale din magazine, dar ar conduce şi la o diminuare a evaziunii fiscale.

„Subliniem că măsura similară implementată în anul 2013 când reducerea TVA s-a făcut de la 18% la 9% a avut efectul scontat de reducere a preţului la raft şi a evaziunii fiscale. Sperăm că propunerile noastre vor fi analizate şi vor fi preluate de urgenţă în politicile Guvernului privind sectorul nostru de activitate”, arată ROMPAN.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Urmareste-ți competitia in social media!