24.7 C
București
miercuri, iulie 6, 2022

Banking & Servicii financiare – Vești proaste pentru românii cu credite la bănci. Indicele ROBOR la trei luni a crescut din nou vineri, 27 mai – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele bancare în lei contractate înainte de luna mai din anul 2019, a ajuns la 5.95%, vineri, 27 mai 2022.

De asemenea, indicele ROBOR la șase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 6.11%, vineri, 27 mai 2022.

În plus, Banca Națională a României (BNR) a decis la ultima şedinţă a CA să majoreze dobânda-cheie (3.75%) şi să crească rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (4.75% pe an).

De asemenea, indicele ROBOR la șase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 6.11%, vineri, 27 mai 2022.

În aceeași zi, indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru un an, a ajuns la 6.30%.

BNR a majorat dobânda cheie

În plus, Banca Națională a României (BNR) a decis la ultima şedinţă a CA să majoreze dobânda-cheie (3.75%) şi să crească rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (4.75% pe an).

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a explicat recent că aproape 490.000 de debitori români au credite ipotecare standard, credite ipotecare „Prima casă” şi credite de consum legate de indicele ROBOR.

Din fericire, oficialii români au implementat recent o nouă măsură economică din pachetul special „Sprijin pentru România”.

Luni, Guvernul de la București a decis amânarea ratelor bancare pentru cetăţenii români şi companiile locale care se confruntă cu dificultăţi financiare din cauza crizelor multiple din prezent.

Românii vor putea să amâna plata ratelor bancare

Decizia de amânare a plății ratelor bancare a fost discutată în prealabil cu guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) și cu Ministerul de Finanțe, a explicat luni Nicolae Ciucă.

Acesta a declarat că detaliile tehnice vor fi stabilite prin ordonanța de urgență.

„Este o propunere pe care am discutat-o cu guvernatorul Băncii Naţionale, cu Ministerul de Finanţe şi criteriile tehnice pe care le vom face publice urmează să fie stabilite.

Cert este că la nivelul coaliţiei s-a luat decizia să avem această ordonanţă de urgenţă”, a declarat premierul nostru, după ce a fost întrebat care sunt criteriile pentru amânarea plății ratelor la bancă și cine sunt românii care se pot încadra în această categorie.

Amânarea ratelor se va aplica pe o perioadă de nouă luni

Nicolae Ciucă a spus că amânarea plății ratelor a fost decisă pe o perioadă de nouă luni, având în vedere că același interval de timp a fost decis și anterior.

„S-a ajuns la perioada de 9 luni pentru că a fost o decizie similară şi a fost aplicată tot pe 9 luni”, a adăugat prim-ministrul.

De asemenea, el a vorbit și despre dobânda suplimentară pe care oamenii care își amână ratele riscă să o plătească, spunând că „este vorba de dobândă la dobânda pe perioada în care nu se plăteşte împrumutul”.

„Această dobândă poate fi transferată în plata împrumutului pe perioada de derulare a acestuia, deci pe mai mulţi ani. Nu s-au stabilit toate detaliile tehnice. Urmează să fie stabilite în ordonanţa de urgenţă când va fi aprobată”, a completat Nicolae Ciucă.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.capital.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!