Agenția de rating Moody’s Investors a anunțat retragerea rating-ului atribuit Bancii Internaționale de Investiții (IIB), pe 30 martie, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori București.
De asemenea, la data de 30 martie 2022, agenția de rating S&P Global Ratings a modificat ratingul pe termen lung atribuit Bancii Internationale de Investitii de la A-, la ,BBB+’ cu perspectiva negativa.
Anterior, la data de 16 martie 2022, agenția de rating Moody’s Investors Service modificase ratingul de credit pentru datoria pe termen lung a Băncii Internaționale de Investiții de la nivelul A3 la nivelul Bal, cu perspectiva negativa.
Pe 23 martie 2022, agenția de rating Fitch Ratings a modificat ratingul de credit pentru datoria pe termen lung a Băncii Internaționale de Investiții de la nivelul ‘BBB’ la nivelul ‘BB-‘, cu perspectiva negativa. Atunci, ratingul aferent datoriei pe termen scurt a fost modificat de la ‘F2’ la ‘B’.
Pe 26 februarie, Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a anuntat ca România urmează să demareze procedurile de retragere din International Investment Bank – Banca Internaţională de Investiţii.
La 9 martie, IIB a anuntat ca agenția de rating S&P Global a confirmat ratingul pe termen lung al Băncii Internaționale de Investiții (IIB) la nivel „A” și a schimbat perspectiva de la „stabilă” la „negativă”, dar si că procesul formal de retragere din IIB nu a fost inițiat de niciuna dintre țări.
Anul trecut, premierul de atunci Florin Cîţu a anunţat că România nu va participa la majorarea de capital a Băncii Internaţionale de Investiţii, întrucât nu are nimic de câştigat. ”Sunt total neplăcut surprins să văd acest memorandum semnat de fostul ministru Alexandru Nazare”, a declarat premierul, precizând că va investiga ”cine a decis că e bine pentru România să investească milioane de euro într-o bancă a ruşilor”.
Fostul ministru al Finanțelor Publice, Alexandru Nazare, a inițiat un memorandum prin care a cerut guvernului României să aprobe participarea României la majorarea de capital a Băncii Internaționale de Investiții cu suma de 14,3 milioane de euro.
Banca Internaţională de Investiţii (IIB), controlată de Rusia, s-a relocat în 2019 la Budapesta, capitala Ungariei. Presa a scris în mod repetat despre controversele diplomatice din jurul băncii, presupusă a avea legături cu agenţiile de spionaj ale Kremlinului. România este acționar al băncii înființate în epoca URSS, cu 7,69%. Rusia, cu 44%, deține cel mai mare pachet de acțiuni al băncii.
Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (financialintelligence.ro).