4.2 C
București
miercuri, decembrie 6, 2023

Energie – ″Diplomatul climatic șef″ al lui Biden vine în România. Va… – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

John Kerry, președintele Klaus Iohannis, Reta Jo Lewis, președinta Băncii de Export-Import a SUA (EXIM US), și fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, la ceremonia de prezentare a scrisorilor de interes emise de EXIM US cu privire la finanțarea proiectului construirii reactoarelor 3 și 4 de la centrala nucleară Cernavodă, noiembrie 2022.

Fostul secretar de stat de la Washington din administrația Obama, John Kerry, actualmente reprezentant special pe probleme climatice al președintelui Statelor Unite, Joe Biden, va conduce delegația americană la Summitul Inițiativei celor Trei Mări, programat pentru 6-7 septembrie la București, a anunțat ambasada SUA în România.

Proiectul Phoenix a fost lansat în noiembrie anul trecut, în marja Conferinței climatice COP 27, și are ca scop accelerarea în Europa a tranziției de la termocentrale pe cărbune la centrale nucleare modulare, cu finanțare de stat de la SUA pentru prospecțiuni, studii și alte activități premergătoare.

Fostul secretar de stat de la Washington din administrația Obama, John Kerry, actualmente reprezentant special pe probleme climatice al președintelui Statelor Unite, Joe Biden, va conduce delegația americană la Summitul Inițiativei celor Trei Mări, programat pentru 6-7 septembrie la București, a anunțat ambasada SUA în România.

Delegația americană va fi formată din John Kerry, Reta Jo Lewis, președinte al Băncii de Export-Import a SUA (EXIM), Geoffrey Pyatt, asistent al secretarului de stat pentru resurse energetice, reprezentanți ai Departamentului de Comerț, Departamentului de Energie și ai Corporației pentru Finanțarea Dezvoltării (Development Finance Corporation).

Potrivit Departamentului de Stat, în cadrul Summitului, Kerry va vorbi și despre proiectul românesc de construire la Doicești a unei centrale nucleare cu reactoare modulare mici (SMR) utilizând tehnologia creată și patentată de compania americană NuScale.

Proiectul, beneficiar de finanțare masivă din partea statului american, este dezvoltat de RoPower Nuclear SA, joint-venture-ul dintre compania de stat Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, și Nova Power&Gas din grupul clujean E-INFRA, proprietarul amplasamentului de la Doicești.

De asemenea, John Kerry va anunța public, în cadrul unui eveniment desfășurat la Universitatea Politehnică București, propunerile selectate, în urma unei competiții, pentru a participa la așa-numitul Proiect Phoenix al Departamentului de Stat de la Washington. Este vorba de propuneri noi de planuri de trecere de la utilizarea cărbunelui la construcția de reactoare modulare mici care vor beneficia de sprijin american pentru efectuarea de studii de fezabilitate.

Proiectul Phoenix a fost lansat în noiembrie anul trecut, în marja Conferinței climatice COP 27, și are ca scop accelerarea în Europa a tranziției de la termocentrale pe cărbune la centrale nucleare modulare, cu finanțare de stat de la SUA pentru prospecțiuni, studii și alte activități premergătoare.

″Vizita (la Politehnică a delegației americane – n.r.) are loc în contextul parteneriatului strategic între SUA și România în domeniul energiei nucleare și al cooperării pentru implementarea tehnologiei SMR cu multiple beneficii pentru decarbonare, securitate energetică și acces la energie curată și sigură″, a precizat ambasada SUA la București.

În mai, la Politehnică, a fost inaugurat un Centru de Explorare a Energiei (Centrul E2), care găzduiește simulatorul camerei de comandă a reactorului modular mic (SMR) dezvoltat de americanii de la NuScale. Centrul E2 a fost dezvoltat ca parte a programului Foundational Infrastructure for Responsible Use of Small Modular Reactor Technology (FIRST), o inițiativă a Guvernului Statelor Unite ale Americii.

Reprezentanții ambasadei au mai arătat că Summitul Inițiativei celor Trei Mări servește drept platformă cheie pentru promovarea interconectării regionale, consolidarea securității energetice și promovarea progresului durabil. Participarea robustă a delegației americane subliniază angajamentul de durată al Statelor Unite față de eforturile de colaborare care stimulează creșterea și reziliența în întreaga regiune.

Conform sursei citate, pe fondul războiului neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei, semnificația Inițiativei celor Trei Mări rezonează mai profund, subliniind importanța sistemelor energetice sigure, a unei infrastructuri de transport robuste și a unor rețele de comunicații rezistente.

”Inițiativa celor Trei Mări se aliniază direct cu angajamentul ferm al Statelor Unite de a stimula inovarea, de a cultiva oportunități de angajare și de a alimenta o prosperitate economică susținută. Pe măsură ce Summitul se desfășoară, delegația SUA rămâne fermă în ceea ce privește crearea de soluții de colaborare care transcend frontierele și conduc la stabilitatea durabilă. Ne exprimăm aprecierea față de președintele României, domnul Klaus Iohannis, pentru amabilitatea de a găzdui acest eveniment și pentru promovarea obiectivelor Inițiativei celor Trei Mări”, scrie în comunicat.

Statele Unite ar trebui să continue să lucreze în cadrul NATO și cu aliații din NATO pentru a dezvolta o strategie pe termen lung, pentru a spori securitatea, pentru a stabili o prezență permanentă și durabilă de-a lungul flancului estic al NATO și care să consolideze reziliența democratică a aliaților și partenerilor din regiune, arată amendamentul referitor la securitatea Mării Negre adoptat, în 28 iulie, în Senatul SUA.

În document se arăta că Statele Unite ar trebui să susțină inițiativele întreprinse de statele din Europa Centrală și de Est pentru a promova Fondul Inițiativei celor Trei Mări care să ducă la consolidarea conectivității infrastructurilor de transport, energetice și digitale în regiunea dintre Marea Adriatică și Marea Baltică și Marea Neagră.

Există oportunități reciproc avantajoase pentru creșterea investițiilor și a expansiunii economice, în special în ceea ce privește inițiativele privind energia, clima și infrastructura de transport, între Statele Unite, statele de la Marea Neagră și regiunea mai largă.

Îmbunătățirea legăturilor economice între Statele Unite, statele de la Marea Neagră și regiunea mai largă poate duce la un parteneriat strategic consolidat.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.profit.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!