FacebookTwitterLinkedIn

În prag de iarnă apar îngrijorări privind siguranța aprovizionării și asigurarea necesarului de consum.

Cu o experiență de peste 25 ani în Energie și Reglementări, VicePreședintele Executiv al Asociației pentru Energie Eoliană (RWEA), oferă asigurări privind securitatea alimentării cu energie electrică iarna aceasta. În prezent, Adrian Borotea face parte și din top managementul grupului CEZ în România, gestionând strategia de grup, relațiile cu Uniunea Europeană și sectorul energiei regenerabile din interiorul Grupului. “Majoritatea țărilor din Uniunea Europeană au probleme, nu numai în zona prețurilor, dar și în zona de siguranță a alimentării cu gaze. În zona energiei electrice, riscurile sunt mai mici pentru că țările sunt mai bine interconectate, există și zone în care avem supraproducție (…). Cu organizarea din ultima perioadă, Uniunea Europeană s-a pregătit pentru iarna care urmează și credem că nu vor fi probleme în alimentare”, a declarat Adrian Borotea.

În ultimii doi ani, România s-a transformat dintr-un exportator net de energie într-un importator, iar acum că ne apropiem de iarnă, consumul de energie electrică și gaze este mult mai mare. Dar nu este o problemă, adaugă el, întrucât “beneficiem de un avantaj – România are un portofoliu echilibrat de producție a energiei electrice. Avem și cărbune, avem și hidrocarburi, energie hidro, energie nucleară și avem regenerabile”. Cu un avantaj competitiv, fiecare criză poate fi transformată în oportunitate. Potrivit lui Adrian Borotea, cei care se uită la oportunități, de cele mai multe ori, sunt câștigători. “Cred că principala oportunitate în situația de astăzi este investiția în surse noi de energie. Sigur că avem nevoie și de energie clasică, în centrale pe gaze care pot fi foarte ușor flexibile, dar avem nevoie și de energie regenerabilă. Aceste capacități de producție de care avem nevoie se pot pune în funcțiune foarte rapid. Totuși importăm 9.000-1.000 de megawați și acest lucru în perioada de iarnă probabil că va crește la 2.000- 2.500 de megawați”, mai explică Vice-Președintele RWEA.

Adrian Tudora, Administrator Special ELCEN reiterează faptul că, din exportator de energie electrică, România devenit importator. Situația îndeamnă jucătorii din energie să se concentreze pe soluții de moment, respectiv creșterea eficientizării producției, pentru a trece de sezonul rece cu cât mai puține probleme. “Cu toate astea se vede o revigorare a pieței gazelor. Prețul spot al gazelor naturale pe BRM a scăzut în ultimele zile, având o tendință de scădere în continuare. Prețurile se mențin la un nivel acceptabil”, adaugă el, deși sezonul rece va accentua criza energetică. “Trebuie găsit un echilibru între sursele de energie, atât clasice, cât și regenerabile deoarece știm bine că sursele regenerabile au o funcționare intermitentă și trebuie asigurată siguranța și securitatea sistemului energetic de către soluțiile clasice”. În acest context, la nivelul ELCEN se are în vedere dezvoltarea și producerea de energie electrică prin fotovoltaice și cu motoare termice în cogenerare pentru asigurarea serviciilor de sistem. În contextul actual, Electrocentrale București (ELCEN) are trei obiective: ieșirea din insolvență, să acceseze finanțări și să demareze investiții.

ELCEN , aflat în insolvență încă din 2016, este principalul furnizor de agent termic pentru sistemul de alimentare centralizată cu energie termică din București și, totodată, unul dintre cei mai importanți producători de energie electrică din țară. Societatea are în componență patru centrale termoelectrice ce produc energie electrică și termică în cogenerare. “Provocarea este mai mare deoarece noi suntem cel mai mare producător de energie termică. Aici avem probleme. Faptul că suntem în insolvență ne conduce la imposibilitatea accesării de scheme de finanțare și credite pentru investiții noi. De aceea investițiile noi în ceea ce privește centralele pe gaz, care ulterior pot fi adaptate și să funcționeze pe alți combustibili, sunt investiții pe termen lung”, a mai declarat Adrian Tudora. Investițiile trebuie demarate acum, adaugă el, dar în paralel atenția trebuie să cadă și pe capacitățile actuale care să asigure necesarul de energie termică și electrică.

Prima provocare pentru ELCEN este ieșirea din insolvență, iar a doua provocare ar fi cash-flow-ul care “nu este ajutat deloc de datoriile care se acumulează permanent din partea companiei parteneră Termoenergetica”. La începutul lunii septembrie, Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, anunța că Primăria Capitalei va achita până la sfârşitul anului datoria de 220 de milioane de lei pe care o are către Termoenergetica. Edilul a mai spus că a solicitat sprijinul Guvernului pentru datorii acumulate din trecut, care se ridică la o valoare totală de 600 de milioane de lei. “Sperăm să ieșim cât mai curând din insolvență și să putem merge mai departe, să facem o strategie, să ne îndeplinim strategia pe care o avem pe termen lung, astfel încât în 2030 să avem o altă situație la nivelul producătorului ELCEN. Cu toate acestea, având în vedere că noi producem și energie termică, investițiile ar trebui făcute și pe zona de transport și distribuție”, mai spune Administratorul Special.

Privind spre anotimpul rece, Borotea este optimist și speră ca, până la sfârșitul acestui an, să vină răspunsurile la call-ul deschis pentru surse regenerabile, “să avem primele vești bune din Fonduri de Modernizare pentru întărirea rețelelor de transport și distribuție și în martie să înceapă, sau să fie în curs, construcția de capacități noi. Fondurile de la Uniunea Europeană să fie deja atribuite câștigătorilor licitației și iarna viitoare să ne prindă mult mai bine pregătiți, cu un preț mai mic la consumatorul final”, conchide el. 

Tudora vede viitorul pe termen scurt și, desigur, pe termen lung: “Eu văd aici două aspecte, luând o strategie pe termen scurt și o strategie pe termen lung. Pe termen lung putem să ne gândim și să ne propunem niște ținte în ceea ce privește dezvoltarea de surse regenerabile. Dar pe termen scurt trebuie să ne axăm pe pe soluțiile mature și soluțiile pe care le cunoaștem și le putem îmbunătăți pentru a trece această criză energetică”.