13.9 C
București
vineri, mai 20, 2022

Energie – Agenţia Internaţională pentru Energie lansează un plan în zece paşi pentru reducerea consumului de ţiţei – 21.03.2022 – Sinteza

2 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -spot_img

Sumarizare automata

Agenţia recomandă guvernelor din toată lumea să ia măsuri precum reducerea vitezei maxime permise pe autostrăzi cu 10 km/h, ieftinirea transportului public sau interzicerea circulaţiei autovehiculelor în oraşele mari în zilele de duminică.

Javier Blas, reporterul principal al Bloomberg pe energie, a scris vineri pe pagina sa de Twitter că planul IEA seamănă cu un plan similar implementat în Statele Unite şi de alte guverne din Vest în anii 1970, după primul şoc petrolier.

Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie, toate măsurile propuse ar putea reduce cererea de ţiţei în rândul ţărilor membre OECD (economiile avansate) cu aproximativ 2,8 milioane de barili pe zi.

Agenţia Internaţională pentru Energie (IEA) a lansat, la finalul săptămânii trecute, un plan în zece paşi pentru a “restrânge” consumului mondial de ţiţei şi pentru a ţine sub control preţul barilului de petrol. Agenţia recomandă guvernelor din toată lumea să ia măsuri precum reducerea vitezei maxime permise pe autostrăzi cu 10 km/h, ieftinirea transportului public sau interzicerea circulaţiei autovehiculelor în oraşele mari în zilele de duminică.

Javier Blas, reporterul principal al Bloomberg pe energie, a scris vineri pe pagina sa de Twitter că planul IEA seamănă cu un plan similar implementat în Statele Unite şi de alte guverne din Vest în anii 1970, după primul şoc petrolier. “Este mai mult decât necesar”, a subliniat Blas.

Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie, toate măsurile propuse ar putea reduce cererea de ţiţei în rândul ţărilor membre OECD (economiile avansate) cu aproximativ 2,8 milioane de barili pe zi. Doar reducerea vitezei maxime permise pe autostrăzi cu 10 km/h ar reduce cererea de petrol cu 400.000 de barili pe zi, arată modelările IEA.

Planul propus de Agenţie vine pe fondul şocului pe oferta de ţiţei survenit odată cu invazia Rusiei în Ucraina şi sancţiunile impuse Rusiei. Agenţia estimează de altfel, doar pentru aprilie, un minus de 3 milioane de barili/zi din oferta rusească de petrol.

Economia mondială consumă în general undeva la 100 de milioane de barili/zi, conform estimărilor IEA, iar şocul de ofertă este estimat să ducă la o majorare generală a preţurilor la ţiţei în perioada următoare.

Ultima estimare a Agenţiei vorbeşte despre un preţ mediu spot al barilului de ţiţei Brent de 117 dolari în martie, 116 dolari în trimestrul al doilea şi 102 dolari în a doua jumătate a lui 2022. De menţionat că alte voci din sfera pieţei de ţiţei au vehiculat şi preţuri de 150-200 de dolari pentru următorii ani – ministrul nigerian al Energiei vehicula un preţ al barilului de 150 de dolari în 2025 după o creştere până la 200 de dolari în 2023-2024.

“Şi eu am susţinut măsuri similare. Înafară de Franţa, însă, niciun alt guvern OECD nu ia măsurile propuse în serios. În prezent majoritatea fac chiar opusul: reduc taxele la carburanţi şi folosesc subvenţii pentru a sprijini consumul”, a mai scris vineri pe Twitter Javier Blas, reporterul Bloomberg.

Într-un articol publicat lunea trecută de agenţia de presă, Blas arată că guvernele ar trebui să reducă vitezele maxime permise pe autostrăzi, să ceară consumatorilor să reducă uşor temperatura din termostate, să încurajeze utilizarea transportului public prin ieftinirea biletelor sau să permită cetăţenilor să circule gratuit cu transportul public în weekend.

“Agenţia Internaţională de Energie s-a pregătit pentru o astfel de criză de 40 şi ceva de ani şi are un ghid de 78 de pagini intitulat «Cum să economisim rapid ţiţei» gata de utilizare. Luarea deciziilor este cheia. Dacă politicienii nu înţeleg care este calea de urmat, pieţele vor îndrepta situaţia. Şi nu vor ierta pe nimeni”, arată Blas în articolul publicat de Bloomberg.

Planul propus de Agenţia Internaţională pentru Energie mai propune – pe lângă măsurile menţionate anterior – intrarea angajaţilor, acolo unde se poate, în sistem “work-from-home”, încurajarea întâlnirilor de business în sistem videoconferinţă pentru reducerea traficului aerian, utilizarea transportului feroviar şi limitarea ocazională a accesului autovehiculelor în centrele urbane.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.bursa.ro).

Accesați aici articolul integral !

spot_img

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -spot_img

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!