0.4 C
București
sâmbătă, ianuarie 28, 2023

Energie – AGENŢIA INTERNAŢIONALĂ PENTRU ENERGIE: „Perspectivele pieţelor de gaze sunt întunecate, inclusiv din cauza Rusiei” – 04.10.2022 – Sinteza

4 min read (textul complet), articol clasificat de Robotul Minerva ca: Profilare

Creați-vă propriul

dashboard de știri

informația - cheie, 24/7

100+

FLUXURI

Free

Parcurgi informația mai rapid!

Acoperi top 100 surse externe!

Publicat de

Articole din aceeași sursa

- Advertisement -cresterea vanzarilor

Sumarizare automata

Europa se confruntă cu "riscuri fără precedent" în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze naturale în această iarnă, după ce Rusia a întrerupt cea mai mare parte a livrărilor prin conducte, conform ultimului raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE) privind piaţa gazelor...

În raport, agenţia cu sediul în Paris susţine că ţările Uniunii Europene ar trebui să-şi reducă consumul cu 13% în timpul iernii, în cazul unei opriri complete a aprovizionării cu gaze din Rusia.

O bună parte din această reducere ar trebui să provină din comportamentul consumatorilor, prin scăderea temperaturii din locuinţe, ajustarea temperaturii boilerelor, în timp ce companiile industriale şi cele de utilităţi ar trebui să-şi diminueze consumul, potrivit Associated Press.

Europa se confruntă cu „riscuri fără precedent” în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze naturale în această iarnă, după ce Rusia a întrerupt cea mai mare parte a livrărilor prin conducte, conform ultimului raport al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE) privind piaţa gazelor, publicat ieri şi preluat de presa internaţională.

În raport, agenţia cu sediul în Paris susţine că ţările Uniunii Europene ar trebui să-şi reducă consumul cu 13% în timpul iernii, în cazul unei opriri complete a aprovizionării cu gaze din Rusia. O bună parte din această reducere ar trebui să provină din comportamentul consumatorilor, prin scăderea temperaturii din locuinţe, ajustarea temperaturii boilerelor, în timp ce companiile industriale şi cele de utilităţi ar trebui să-şi diminueze consumul, potrivit Associated Press.

Keisuke Sadamori, directorul AIE pentru pieţele energetice, a spus: „Invazia Ucrainei de către Rusia şi reducerile semnificative ale livrărilor de gaze naturale către Europa provoacă daune semnificative consumatorilor, companiilor şi economiilor în ansamblu – nu doar în Europa, ci şi în economiile emergente şi în curs de dezvoltare. Perspectivele pentru pieţele de gaze rămân întunecate, nu în ultimul rând din cauza comportamentului imprudent şi imprevizibil al Rusiei, care i-a zdruncinat reputaţia de furnizor de încredere. Toate semnele indică faptul că pieţele rămân foarte tensionate şi în 2023”.

La finele săptămânii trecute, Uniunea Europeană a fost decis să impună reducerea consumului de energie electrică cu cel puţin 5%, în timpul orelor de vârf. Măsura apare în condiţiile în care, în prezent o cantitate foarte redusă de gaz mai curge din Rusia prin Ucraina până în Slovacia şi de-a lungul Mării Neagre prin Turcia până în Bulgaria. Alte două rute, una pe sub Marea Baltică spre Germania şi alte prin Belarus şi Polonia sunt oprite.

Conform Agenţiei, un alt risc pentru Europa este o iarnă târzie, în special pentru că rezervele din gazele subterane curg mai lent la sfârşitul sezonului, când există o cantitate mai mică de gaze în depozite şi o presiune mai redusă. Uniunea a reuşit să-şi umple depozitele în proporţie de 88%, mai devreme decât ţinta sa pentru perioada dinainte de începutul iernii, de 80%. Potrivit Agenţiei, Uniunea Europeană va avea nevoie de un grad de umplere de 90% în cazul unei întreruperi complete a livrărilor de gaze ruseşti.

Deja, companiile din Europa şi-au redus consumul de gaze naturale, în unele cazuri renunţând la activităţile consumatoare de energie, cum ar fi producţia de oţel şi îngrăşăminte, în timp ce întreprinderile mai mici, cum ar fi brutăriile, se confruntă cu o creştere severă a costurilor. De altfel, preţurile ridicate ale gazului, ce este folosit pentru încălzirea locuinţelor, generarea energiei electrice şi o întreagă serie de procese industriale, reprezintă unul dintre principalii factori care au dus inflaţia în zona euro la recordul de 10%, conform AP.

Pentru compensarea deficitului de gaz rusesc, guvernele ţărilor europene au cumpărat gaz natural lichefiat (GNL) scump, care este transportat pe apă din ţări precum Statele Unite sau Qatar, laolaltă cu mărirea achiziţiilor de gaze prin conducte, provenite din Norvegia şi Azerbaidjan. Scopul este prevenirea scăderii nivelului depozitelor până la pragul în care guvernele să fie nevoite să raţionalizeze gazul pentru companii. Agenţia spune că, pentru o iarnă sigură, depozitele trebuie să rămână pline în proporţie de peste 33%, altfel existând riscul unor probleme de aprovizionare în cazul unei ieri prelungite. În plus, nivelurile mai reduse ar face mai dificilă reumplerea viitoare a depozitelor, scrie AP preluând date din raport.

Potrivit analizei realizate de Agenţie în cazul unei întreruperi totale a aprovizionărilor din Rusia începând cu 1 noiembrie 2022, dacă ţările din Uniunea Europeană nu îşi reduc cererea, depozitele de gaze din UE ar fi pline în proporţie de sub 20% în februarie, în scenariul unui nivel ridicat de aprovizionare cu GNL, şi de doar 5% dacă aprovizionarea cu GNL este scăzută.

Pentru a menţine depozitele pline la un nivel de peste 25%, ar fi necesară o reducere a cererii de gaze în ţările Uniunii pentru perioada de iarnă cu 9%, faţă de nivelul mediu din ultimii cinci ani, în cazul unor aprovizionări scăzute cu GNL. Pentru menţinerea depozitelor la peste 33% ar fi necesară o reducere a cererii cu 13% în perioada de iarnă, faţă de media ultimilor cinci ani, conform raportului Agenţiei Internaţionale pentru Energie.

Mai sus regasiți o reprezentare vizuală a conținutului articolului, o clasificare automată și un sumar al acestuia! Preluarea informațiilor urmăreste promovarea și facilitarea accesului la informație, cu respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, conform cu termenii și condițiile sursei (www.bursa.ro).

Accesați aici articolul integral !

Fluxuri de știri

Articole recomandate

- Advertisement -dezvoltare afacere

Ultimele articole

Alege-ți fluxurile de informații!

Gratis!

 + Promovează-ți compania și oferta sa!